Σύντομα η διάθεση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυκλοφορία εμβολίου για τον κορονοϊό. Στην Ελλάδα τα εμβόλια θα διανεμηθούν ταυτόχρονα με όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με εκείνο της Pfizer να φαίνεται ότι θα φτάσει πρώτο στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, το «νήμα κόβουν» τρία εμβόλια – της Pfizer, της Moderna και της Astrazeneca– με ποσοστά αποτελεσματικότητας που αγγίζουν το 95%.

Και τα τρία εμβόλια θα χορηγούνται σε δύο δόσεις με διαφορά ενός μήνα. Της Moderna και της Pfizer διαθέτουν τεχνολογία RNA και πρέπει να φυλάσσονται στους -20C και -70 βαθμούς αντίστοιχα. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, είναι πιο οικονομικό και συντηρείται σε απλές συνθήκες ψύξης. Μπορεί να διανεμηθεί δηλαδή πιο εύκολα.

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης των τριών υποψήφιων εμβολίων, είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.  Το τελικό πράσινο φως θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα επιτρέψει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

 

Πηγή: https://www.healthview.gr/