Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει το Αλτχάιμερ 7 χρόνια νωρίτερα

Απαρατήρητα ίχνη της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να εντοπίσει πρόωρα ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές των εταιρειών ΙΒΜ και Pfizer.

Με δείγματα φωνής από ανθρώπους που καλούνται να περιγράψουν τι βλέπουν σε ένα σκίτσο, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου ακόμη και επτά χρόνια νωρίτερα καθώς και με ακρίβεια 70%.

Χάρη στην αξιοποίηση αλγόριθμων επεξεργασίας της γλώσσας αναλύονται σύντομα αποσπάσματα από την ομιλία ανθρώπων, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα κοινό γνωστικό τεστ, κατά την περιγραφή μιας εικόνας. Με τον τρόπο αυτό το σύστημα ανιχνεύει πιθανά γραμματικά και συντακτικά λάθη στην ομιλία, τα οποία υποδηλώνουν αρχόμενη άνοια.

Στην δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet eClinicalMedicine», αναφέρεται ότι αναλύθηκαν δείγματα φωνής  5.000 ανθρώπων που συμμετείχαν στη μακρόχρονη αμερικανική μελέτη του Φράμινγκχαμ, από το 1948.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι φωνές ανθρώπων στα 65 έτη τους και το σύστημα προέβλεψε ποιοι αργότερα σε βάθος χρόνου εικοσαετίας θα εμφάνιζαν Αλτσχάιμερ.

Ο αντιπρόεδρος ερευνών της IBM Research, Ατζάι Ρογιούρου διαβεβαιώνει ότι είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με 70% ακρίβεια η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας  συμβάλλει στην πρόσβαση σε κατάλληλη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες  αποτελεσματικότητας της, ιδιαίτερα όταν αυτή αρχίζει στα πρώτα στάδια της νόσου.

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συνεισφέρει σε πιο έγκαιρες και ακριβείς διαγνώσεις, αλλά θα πρέπει τέτοιοι μεθόδοι να δοκιμάζονται περαιτέρω σε μεγαλύτερες και πιο διαφοροποιημένες ομάδες ανθρώπων. Αναγκαία είναι περισσότερη έρευνα αυτού του είδους,  καθώς το Αλτσχάιμερ αρχίζει να δημιουργεί εγκεφαλικές αλλαγές έως 15 χρόνια πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, σύμφωνα τη διευθύντρια ερευνών της Εταιρείας Αλτσχάιμερ, Φιόνα Κάραγκερ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πηγή:makthes.gr

 

Πηγή: https://virus.com.gr/