Σύψας: Σαν κάψουλες θα λειτουργήσουν οι τάξεις των σχολείων

Ιδιαίτερα κρίσιμος για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ο μήνας Σεπτέμβριος σύμφωνα όσα επισημαίνει ο κ. Νίκος Σύψας καθώς θα «δείξει» το αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι είναι παρήγορο που δεν υπάρχει εκθετική αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown. Οσον αφορά στον καθοριστικό δείκτη R, αυτός ξεπέρασε το 1 στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο τώρα είναι στο 1 ή λίγο χαμηλότερα από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η πιο ασφαλής εκτίμηση, όπως είπε είναι πιθανότατα το 0,90.

Η στρατηγική της κυβέρνησης

Η στρατηγική της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι στοχευμένα μετρά σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του. Υπάρχει ακόμα η ελπίδα για αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο όπως είπε.

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκτίμηση Σύψα για το άνοιγμα των σχολείων

«Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σαν κλειστή κάψουλα με ξεχωριστά διαλείμματα» διευκρίνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σύψας για το άνοιγμα των σχολείων.

«Ένα κλειστό σύστημα ελέγχεται πολύ εύκολα» όπως διαβεβαίωσε.

«Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων. Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολειά ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση» σημείωσε ο καθηγητής. «Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση», προσέθεσε.

 

 

Πηγή: https://www.healthpharma.gr/