Τάκης Γεωργακόπουλος στο healthview.gr: Ούτε 105 ούτε 65 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή…

Με έκδηλη έκπληξη υποδέχεται ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Τάκης Γεωργακόπουλος τα περί 105 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του Οργανισμού για την ειδική αγωγή, τα οποία περιορίσθηκαν, λένε οι ενδιαφερόμενοι θεραπευτές, στα 65 εκατ. ευρώ για το 2019…

Συγκεκριμένα, ο Τάκης Γεωργακόπουλος δηλώνει το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου τα εξής στο healthview.gr:

“Δεν υπήρξαν ποτέ, σε κανένα έτος, 105 εκατ. ευρώ για την ειδική αγωγή ούτε ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ προβλέπει 65 εκατ. ευρώ για το 2019. Δεν υπάρχουν πουθενά αυτά τα νούμερα! Από το 2015 μέχρι το 2019 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή προβλέπει 80 – 82 εκατ. ευρώ σταθερά καθ’ έτος.

Μάλιστα, πέραν του προβλεπομένου από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κονδυλίου για την ειδική αγωγή, εμείς καταβάλλουμε επίσης την τυχόν ‘υπερβάλλουσα’ δαπάνη, δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει κανονικά στους γονείς και τη δαπάνη η οποία θα υπερβεί τα 82 εκατ. ευρώ για το 2019, καθώς δεν υπάρχουν συμβάσεις με τους θεραπευτές της ειδικής αγωγής, συνεπώς δεν υπάρχουν voucher, και, έτσι, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τα ποσά απευθείας στους γονείς”.

Τι λένε οι θεραπευτές ειδικής αγωγής

Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, υπήρξε οριζόντια περικοπή της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή η οποία θα ανέλθει φέτος στα 65,6 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένη κατά 40% σε σχέση με το ποσό των 105 εκατομμυρίων που ήταν ο προϋπολογισμός το 2015.

Οι θεραπευτές υποστηρίζουν ότι «το μεγάλο αυτό κούρεμα είναι αυθαίρετο, διότι δεν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε επιδημιολογική μελέτη, ούτε καν απλή καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τις δηλώσεις των αρμοδίων περί προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, όταν τα έγγραφα, στα οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως ο προϋπολογισμός είναι κλειστός, τους διαψεύδουν. Την ίδια ώρα, ανακοινώνεται η διεύρυνση των δικαιούχων αποζημίωσης για θεραπείες Ειδικής Αγωγής, που σωστά γίνεται, πλην όμως με τον προϋπολογισμό 40% μειωμένο», αναφέρει η εκπρόσωπος του Συντονιστικού, Φιλιώ Βλάχου.

 

Πηγη:https://www.healthview.gr