Τέλος οι πολλαπλές συνταγές

Τη «μέση λύση» της κατάργησης του περιορισμού του αριθμού των φαρμάκων ανά συνταγή  έθεσε σε ισχύ, μέσω της ΗΔΙΚΑ, η Αριστοτέλους. Αν και στόχος του Υπουργείου Υγείας ήταν να καταργήσει συνολικά το 1 ευρώ ανά συνταγή, μια τέτοια αλλαγή θα στερούσε ένα αξιόλογο ποσό που πηγαίνει προς ΕΟΠΥΥ. Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει λοιπόν τη διασφάλιση του πόρου, αλλά και να ελαφρύνει, έστω και σε κάποιο βαθμό, το ποσό που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, η Αριστοτέλους έδωσε εντολή για την εφαρμογή της ενιαίας συνταγής.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Ανδρέας Ξανθός, στόχος είναι να οδηγηθούμε σταδιακά στην άυλη συνταγή. Βέβαια, κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί με την καταβολή άπαξ 1 ευρώ ανά συνταγή, αναμένεται να μειώσει την επιβάρυνση των πολιτών, κατά 20 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το σύνολο των συνταγών, χάρη στο «καπέλο» του 1 ευρώ, εισέρρεαν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ περί τα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει εφαρμόσει τις αλλαγές τόσο για τη συνταγογράφηση όσο και για την εκτύπωση και εκτέλεση των συνταγών.

 

Πηγη:https://virus.com.gr