Τέσσερα «μυστικά» διατροφής των αιωνόβιων

Κλειδί για την μακροζωία αποτελεί η διατροφή, ως  ο πιο εύκολα διαχειρίσιμος παράγοντας της καθημερινότητάς μας. Ακόμη και μετά τη μέση ηλικία ή αργότερα, οι βελτιώσεις μπορούν να αποφέρουν μια ακόμη δεκαετία ή περισσότερο στο προσδόκιμο ζωής σας.

Με δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διατροφής μας για να διασφαλίσουμε καλύτερη υγεία και να κάνουμε τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τις καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή (Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας), Αναστασία Θανοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής).

Άξιο λόγου είναι ότι σε πέντε μέρη στον κόσμο οι άνθρωποι έχουν εξαιρετικά μεγάλο προσδόκιμο ζωής, συχνά ζουν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο, γνωστές ως «Blue Zones»  και περιλαμβάνουν:

  • τη χερσόνησο Nicoyan στην Κόστα Ρίκα,
  • την πόλη Loma Linda στην Καλιφόρνια
  • τα νησιά Okinawa στην Ιαπωνία,
  • τη Σαρδηνία στην Ιταλία και
  • την Ικαρία στην Ελλάδα.

Δίαιτες, τρόπος ζωής και  συνήθειες:

Η πλειονότητα των κατοίκων της Σαρδηνίας ζουν σε ορεινό έδαφος, εκεί κυνηγούν, ψαρεύουν και συλλέγουν τα δικά τους τρόφιμα, όπως κατσικίσιο γάλα, κριθάρι και λαχανικά κήπου. Επίσης, κάτοικοι της Loma Linda αποφεύγουν την καφεΐνη και το αλκοόλ και ακολουθουν σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή. Στην Ικαρία οι άνθρωποι ακολουθούνε τυπική μεσογειακή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και μέτριες ποσότητες κρέατος και θαλασσινών. Οι κάτοικοι της Okinawa καταναλώνουν ιστορικά μια διατροφή βασισμένη σε φυτά. (γλυκοπατάτες και φρέσκα λαχανικά, από τους κήπους τους. Οι δε αιωνόβιοι κάτοικοι της Nicoyan τείνουν να τρώνε παραδοσιακή μεσοαμερικανική διατροφή πλούσια σε αμυλούχα φυτικά τρόφιμα, (καλαμπόκι και φασόλια).

Κοινές πρακτικές οι οποίες μπορούν να μετατραπούν σε κοινές διατροφικές αρχές :

  1. Καταναλώστε συχνά όσπρια: Η σόγια είναι σημαντικό μέρος της παραδοσιακής διατροφής στην Okinawa, όπως και η φάβα στη Σαρδηνία και τα μαύρα φασόλια στη Nicoyan.
  2. Τρώτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά: Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα και αποτελούν βασικό διατροφικό συστατικό. Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, είναι δημοφιλή στην Ικαρία και τη Σαρδηνία, ενώ στη Nicoyan λατρεύουν τα φιστίκια.
  3. Πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός: Κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίς μέσα στην ημέρα παρά αργότερα. Οι κάτοικοι της Okinawa παραδοσιακά τρώνε πλούσιο πρωινό και μέτριο μεσημεριανό γεύμα, δεν έχουν καν δείπνο.
  4. Φάτε τα γεύματα μαζί με την οικογένειά σας. Στις “Blue Zones” είναι σύνηθες οι οικογένειες να τρώνε τουλάχιστον ένα καθημερινό γεύμα μαζί, συνήθως το μεσημεριανό τους γεύμα ή το τελευταίο της ημέρας. Αν και είναι δύσκολο για τις οικογένειες που έχουν πολυάσχολη ζωή να παίρνουν συχνά τα γεύματα μαζί, αξίζει να προσπαθήσετε να το κάνετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Οι οικογένειες που τρώνε μαζί τείνουν να τρώνε πολύ πιο θρεπτικά, ενώ τρώνε πιο αργά. Καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και τα παιδιά τους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Άξιο λόγου είναι πως σε κοινότητες με μακροζωία έχουν  διαπιστωθεί ισχυροί δεσμοί με τους φίλους και την οικογένεια, αίσθηση κάποιου σκοπού έξω από τον εαυτό τους και θετική προοπτική για τη ζωή. Οι αιωνόβιοι συμμετέχουν σε υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και περνούν πολύ χρόνο έξω από το σπίτι, με την κηπουρική, τη γεωργία ή τη συναναστροφή με άλλα άτομα στις κοινότητές τους.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/