Τέσσερα νέα μέτρα στα φάρμακα γνωστοποίησε στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας
Τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που ετοιμάζει για τις επόμενες εβδομάδες διατύπωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί στη Βουλή.
Ο κ.Ξανθός μίλησε για τα τέσσερα μέτρα που προωθεί άμεσα στην πολιτική στα φάρμακα.
Ειδικότερα ανακοίνωσε στα μέλη της Βουλής ότι:
–Τέσσερις τιμολογήσεις το έτος: Θα γίνεται τιμολόγηση για τα νέα φάρμακα με νέα Δελτία Τιμών 4 φορές το χρόνο. Το γεγονός αυτό αναμένεται να ευνοήσει μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες εισάγουν στη χώρα μας νέα σκευάσματα τα οποία βρίσκονταν για μεγάλο διάστημα σε αναμονή για τιμολόγηση.
-Πρωτόκολλα και στα Νοσοκομεία μέσω ΗΔΙΚΑ: Την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε ορισμένα νοσοκομεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ και συνεπώς θα υπάρχει και εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Σήμερα τα νοσοκομεία διαθέτουν το καθένα το δικό του σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που δεν επικοινωνεί το ένα με το άλλο και όχι το πληροφοριακό σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Άρα δεν μπορεί να γίνει και ενιαίος έλεγχος για την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
-Μία ανατιμολόγηση ανά έτος: Καθιερώνεται μία τιμολόγηση το χρόνο. Μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ήταν υποχρεωμένο να προχωρεί σε δύο ανατιμολογήσεις ώστε να μειώνονται οι τιμές και να εξοικονομούνται κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη. Το συγκεκριμένο μέτρο πάντως αναμένεται να ευνοήσει τα παλαιά φθηνά φάρμακα ώστε αυτά να μην υποκατασταθούν από νεότερα και πιο ακριβά.
-Περισσότερα φάρμακα ανά συνταγή: Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δεσμευτεί ότι θα καταργηθεί το 1 ευρώ ανά συνταγή τελικώς το συγκεκριμένο μέτρο μετατίθεται για αργότερα. Άλλωστε από το μέτρο αυτό το κράτος αποκομίζει περί τα 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα όσες είναι κατά μέσο όρο και οι συνταγές φαρμάκων, τα οποία βέβαια πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς.
Μάλιστα τη σχετική ανακοίνωση περί της κατάργησης του 1 ευρώ ανά συνταγή είχε κάνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Παρ’ αυτά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τα φάρμακα ότι πρώτα θα προχωρήσει στην αύξηση του αριθμού των φαρμάκων που θα μπορεί να περιλαμβάνει μία συνταγή, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των πολιτών.
Πηγη:http://www.healthreport.gr