Ταλαιπωρούνται στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης

Αναγκάζονται να περιμένουν τουλάχιστον μια ώρα για να να προμηθευτούν τα υψηλού κόστους φάρμακά τους
makthes.gr
Μία ώρα ή και περισσότερο αναγκάζονται να περιμένουν οι ασθενείς για να προμηθευτούν τα υψηλού κόστους φάρμακά τους από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Τούμπα, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ), Χρήστος Καραγκιόζης. Το πρόβλημα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραγκιόζης, άρχισε τον Ιανουάριο του 2019 και η αναμονή από 15 λεπτά της ώρας που ήταν, σήμερα μπορεί να ξεπεράσει τη μία ώρα.
“Υποθέτω, χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω, ότι αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σταμάτησε να χορηγεί κάποια φάρμακα (όπως βιολογικούς παράγοντες και σκευάσματα για την σκλήρυνση κατά πλάκας και για ρευματικά νοσήματα) και οι ασθενείς αυτοί εξυπηρετούνται στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Τούμπα. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι ασθενείς από την επαρχία έρχονται στη Θεσσαλονίκη να επισκεφτούν το γιατρό τους και φεύγοντας πηγαίνουν στο φαρμακείο της Τούμπας να πάρουν τα φάρμακα. Ένας τρίτος λόγος είναι ότι ενώ υπάρχει προσωπικό, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του φαρμακείου είναι ανεπαρκείς και λειτουργούν μόνο δύο γκισέ, ενώ αν λειτουργούσαν τέσσερα η εξυπηρέτηση θα γινόταν πιο γρήγορα. Έγινε διαγωνισμός για την εύρεση νέου χώρου, αλλά κηρύχθηκε άγονος, γιατί δεν βρέθηκε χώρος” εξηγεί ο κ. Καραγκιόζης.
“Στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διατίθενται δωρεάν τα φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία ο ασθενής δεν μπορεί να προμηθευτεί από τα ιδιωτικά φαρμακεία, διότι το κόστος συμμετοχής που θα πρέπει να πληρώσει είναι πολύ υψηλό. Στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ της Τούμπας διατίθενται φάρμακα υψηλού κόστους για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, στο φαρμακείο της οδού Καλού διατίθενται φάρμακα για διαφορετικές κατηγορίες ασθενών, ενώ το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στον Εύοσμο δεν διαθέτει γκισέ αλλά εξυπηρετεί ασθενείς της επαρχίας αποστέλλοντας τους τα φάρμακά τους αφού προηγουμένως πραγματοποιηθεί η παραγγελία τους με αποστολή της συνταγής με φαξ από το ΠΕΔΥ της επαρχίας” προσθέτει ο κ. Καραγκιόζης.
Η ΠΟΝ, σε ανακοίνωσή της, ζητά από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να λύσει άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φαρμακείο της Τούμπας και να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΟΝ εκφράζει την ανησυχία της για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αφού, όπως αναφέρει, «επανέρχονται στην επικαιρότητα οι “φωνές” για το κλείσιμο τους, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο φαρμακείο της Τούμπας Θεσσαλονίκης».
“Βάζοντας μπροστά ασθενείς και την αγωνία τους για την άμεση πρόσβαση σε φάρμακα υψηλού κόστους, αυξάνεται για ακόμη φορά η πίεση που ασκούν σε τακτά χρονικά διαστήματα ιδιωτικά συμφέροντα, για τη μεταφορά των φαρμάκων υψηλού κόστους από τη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες που βλέπουν μεγάλα κέρδη ή ολιγοπωλιακή διακίνηση των φαρμάκων στην Ελλάδα” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ κράτησαν σε πολύ υψηλό επίπεδο τη δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων υψηλού κόστους (μερικά πάνω από 15.000 ευρώ το κουτί) προς όλους τους ασθενείς. Επίσης η ΠΟΝ αναφέρει ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προμηθεύονται τα φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε νοσοκομειακές τιμές, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για το σύστημα υγείας της χώρας μας, ενώ αν η διακίνηση των φαρμάκων υψηλού κόστους περάσει σε ιδιώτες θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως π.χ. προμήθεια φαρμάκων με προπαραγγελία, ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους, τεράστια οικονομική ζημιά για το δημόσιο, δημιουργία ολιγοπωλίων στην αγορά φαρμάκων, και τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα προτιμήσουν να εξάγουν τα ακριβά φάρμακα σε άλλες χώρες.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com