Τα μέλη του Κογκρέσου απαιτούν συγκράτηση στις τιμές της ινσουλίνης

Επί χρόνια στον χώρο της υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα των υψηλών τιμών φαρμάκων. Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε και σε μια επιτροπή του Κογκρέσου σε σχέση με στελέχη παραγωγής ινσουλίνης, όπως οι Sanofi, Eli Lilly και Novo Nordisk, καθώς και με τους μεσάζοντες CVS, Express Scripts και Optum.

Για το θέμα αυτό πολλοί νομοθέτες δήλωσαν χαρακτηριστικά: «Το “status quo δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Δεν μπορεί». Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου υπογράμμισαν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή την υπόσχεση. Οι ασθενείς μειώνουν την ινσουλίνη, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά, ανέφεραν οι νομοθέτες.

Όσον αφορά τις ιδέες για αλλαγή, όμως, η συζήτηση ήταν λιγότερο ξεκάθαρη. Έχει επικεντρωθεί σε θέματα γνωστά μετά από χρόνια συζητήσεων σχετικά με τις υψηλές τιμές των φαρμάκων. Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν ότι οι καθαρές τιμές τους έχουν μειωθεί, , ενώ τα PBMs υποστήριξαν τις διαπραγματεύσεις τους για να απολέσουν τα χρήματα των συστημάτων υγείας. Συμφώνησαν όμως σε ένα πράγμα: κάθε διευθυντής είπε ότι κανένας ασθενής δεν θα πρέπει να υποφέρει λόγω των υψηλών τιμών των φαρμάκων!

Οι νομοθέτες ρώτησαν αν τα PBMs πρέπει να εισπράττουν κατ ‘αποκοπήν τέλη για την επεξεργασία συνταγών αντί για αποζημίωση βάσει των τιμών των καταλόγων. Πώς να αφαιρέσετε τις εκπτώσεις από την εξίσωση ή να ακυρώσετε την αποκλειστικότητα των μορφών ή και τα δύο; Εάν η κυβέρνηση θέσει τις τιμές για την ινσουλίνη, αναρωτήθηκαν; Και γιατί τα προϊόντα ινσουλίνης κοστίζουν τόσο πολύ, όταν το ίδιο το βασικό φάρμακο βρίσκεται εδώ και περίπου 100 χρόνια;

Τις προσεχείς ημέρες για το θέμα θα γίνει ακρόαση στο Κογκρέσο με κορυφαία στελέχη επτά φαρμακευτικών εταιρειών. Ακολουθεί επίσης χρόνο με το χρόνο αυξανόμενος έλεγχος στις τιμές των φαρμάκων. Κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2018, το ζήτημα υπερέβη τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, ανέφερε ένας από τους νομοθέτες.

Έξω από το Κογκρέσο, η διοίκηση του Trump εργάζεται για τη μείωση των τιμών μέσω ποικίλων μέτρων, όπως : μια πρόταση, η οποία υπεβλήθη για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, για να τερματίσει τις εκπτώσεις στα ομοσπονδιακά προγράμματα υγείας. Το Κογκρέσο θα μπορούσε να επεκτείνει το σχέδιο αυτό στην εμπορική ασφάλιση, και ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar ζήτησε γρήγορα από τους νομοθέτες να το κάνουν ακριβώς αυτό. Τα PBM έχουν επιστρέψει στην ιδέα αυτή, ενώ οι φαρμακοβιομήχανοι λένε ότι το υποστηρίζουν.

Άλλες κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του υψηλού κόστους περιλαμβάνουν κινήσεις για τόνωση του ανταγωνισμού, ενθάρρυνση περισσότερων διαπραγματεύσεων και μείωση των εξόδων. Μετά την ακρόαση, ο αναλυτής της Credit Suisse Vamil Divan έγραψε στους επενδυτές ότι η ομάδα του δεν “πιστεύει ότι η ακρόαση αλλάζει ουσιαστικά την πορεία της συζήτησης των τιμών των φαρμάκων στις ΗΠΑ”. Παρόλα αυτά, η ομάδα αναμένει ότι “θα συνεχίσουν τις ακροάσεις και θα συζητήσουν σχετικά με το θέμα που προχωράει, με δυνατότητα πραγματικής μεταρρύθμισης του συστήματος έκπτωσης για το τμήμα Medicare D που αναμένεται ακόμα από την 1η Ιανουαρίου 2020.”

Οι ίδιοι οι παραγωγοί φαρμάκων έχουν κάνει κάποιες κινήσεις για να κάνουν τα φάρμακα πιο προσιτά για τους ασθενείς. Η Eli Lilly, για παράδειγμα, έβγαλε ένα γενόσημο στη βασική ινσουλίνη Humalog με έκπτωση 50%, ενώ η Sanofi επέκτεινε ένα πρόγραμμα πρόσβασης ινσουλίνης για την παροχή όλων των προϊόντων ινσουλίνης για ένα κατ ‘αποκοπή ποσοστό 99 $ ανά μήνα.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/