Τα μονοκλωνικά αντισώματα προσφέρουν προστασία κατά την εγκυμοσύνη

Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη θεραπευτική επιλογή για τις έγκυες γυναίκες έναντι του SARS-CoV-2, σύμφωνα με μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο της χορήγησής τους σε κυοφορούσες και έμβρυα.

Με δεδομένο   ότι η λοίμωξης COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο για δυσμενή έκβαση οι ερευνητές αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του κοροναϊού του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου 2 στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου όπως δημοσιεύεται news.-medical.net.  Μια πολυκεντρική μελέτη ανέφερε ότι το 11% των εγκύων ατόμων χρειάστηκε εντατική φροντίδα και το 9,3% ήταν σε μηχανικό αναπνευστήρα. Επιπλέον, οι μολυσμένες γυναίκες παρουσιάζουν υπερτασικές διαταραχές, μικρά για την ηλικία κύησης παιδιά και πρώιμη απώλεια κύησης. Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συζητηθεί επί μακρόν και είναι αμφιλεγόμενος, με χαμηλά ποσοστά αποδοχής μεταξύ των εγκύων ατόμων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Vaccines, η χρήση τους θα μπορούσε να μειώσει την αυτοάνοση απόκριση κατά των μητρικών/πλακουντιακών ιστών, δεδομένου ότι η λοίμωξη SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει καταιγίδες κυτοκινών και αυτοαντισώματα. Κλινικές δοκιμές για τη χρήση  τους στην εγκυμοσύνη δεν είναι διαθέσιμες για δεοντολογικούς λόγους και τα συνολικά δεδομένα ασφάλειας της χρήσης κατά του SARS-CoV-2 στην εγκυμοσύνη είναι περιορισμένα.

Οι εκβάσεις της μητέρας, της νεογνικής ηλικίας, του εμβρύου και του τοκετού αξιολογήθηκαν σε έγκυες που έλαβαν θεραπεία. Η πρωταρχική έκβαση ήταν το ποσοστό των πρόωρων τοκετών. Αξιολογήθηκαν επίσης ανεπιθύμητα συμβάντα, όπως  είναι εμβρυϊκή δυσφορία, πρόωρη ρήξη μεμβράνης (PROM), προεκλαμψία κ.λπ. και μητρικές και νεογνικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάνηψης του νεογνού, του ίκτερου και του θανάτου, μεταξύ άλλων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 53 άρθρα και συμπεριέλαβαν 17 μελέτες στη συστηματική ανασκόπηση.  Ο πληθυσμός ήταν 190 έγκυες γυναίκες με ήπια έως σοβαρή COVID-19 που έλαβαν θεραπεία . Περίπου  το 13% των ατόμων ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την έγχυση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Η εμβρυϊκή δυσφορία εμφανίστηκε στο 4,2% των περιπτώσεων, η προεκλαμψία στο 3,4% και η υπέρταση κύησης στο 3%.

Περιορισμός της ανάπτυξης παρατηρήθηκε στο 3,2% των εμβρύων. Οι πρόωροι τοκετοί εμφανίστηκαν στο 22,8% των ατόμων, αν και σχεδόν το 30% (από αυτούς) οφειλόταν στην επιδείνωση της κατάστασης της μητέρας COVID-19, δεν σχετιζόταν με τα μονοκλωνικά.  Ένα άτομο γέννησε λίγο μετά την έγχυση του mAb. Περισσότερο από το 48% των γυναικών γέννησε κολπικά και το 4,6% χρειάστηκε χειρουργικό τοκετό. Επείγουσα καισαρική τομή διενεργήθηκε στο 12,6% των περιπτώσεων.

 

Σχεδόν το 16% των βρεφών εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών (ΜΕΝΝ) και το 30% των νεογνών χρειάστηκε ανάνηψη. Περίπου το 27% των νεογνών είχαν ίκτερο και το 2,2% πέθανε. Υπήρξε ένα περιστατικό ενεργοποίησης του κυτταρομεγαλοϊού, το οποίο άρχισε να λαμβάνει αντιικά φάρμακα από τη γέννηση. Συνολικά, η αθροιστική επίπτωση των δυσμενών μητρικών, εμβρυϊκών και νεογνικών αποτελεσμάτων εκτιμήθηκε σε 36,9%.

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την έγχυση παρατηρήθηκαν για το 12,8% των περιπτώσεων και περίπου το 37% των ατόμων παρουσίασαν ανεπιθύμητες εκβάσεις στη μητέρα, το έμβρυο, το νεογνό ή τον τοκετό. Οι περιορισμοί της μελέτης είναι το μικρό μέγεθος του δείγματος, ο αναδρομικός χαρακτήρας των μελετών που συμπεριλήφθηκαν και η ετερογένεια.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαστρωματώσουν το δείγμα ανάλογα με τη μολυσματική παραλλαγή SARS-CoV-2 και την κατάσταση εμβολιασμού. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα  μονοκλωνικά αντισώματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια χρήσιμη θεραπευτική επιλογή για τα έγκυες. Παρόλο που δεν ήταν εμφανής ο αυξημένος κίνδυνος για ανεπιθύμητες εκβάσεις κατά την εγκυμοσύνη, απαιτούνται περισσότερα δεδομένα με μεγαλύτερες περιόδους παρακολούθησης.

 

 

Πηγη: https://virus.com.gr/