Τα πορίσματα του ευρ. συνεδρίου για τη χειρουργική της παχυσαρκίας & μεταβολικών νόσων

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν κατά τις τετραήμερες εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη Χειρουργική της Παχυσαρκίας και Μεταβολικών Νόσων.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τους 700 και πλέον συνέδρων από όλο τον κόσμο, υπό την Προεδρία του Χειρουργού Χάρη Παππή (Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου Υγεία, Υπεύθυνος Τμήματος Βαριατρικής Χειρουργικής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο International Federation for Surgery of Obesity), ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των συνοδών νοσημάτων της, η θνητότητα και η νοσηρότητα από τις επεμβάσεις παχυσαρκίας, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης σε παχύσαρκους διαβητικούς, η λιπώδης διήθηση του συκωτιού, η χειρουργική αντιμετώπιση εφήβων αλλά και ατόμων άνω των 65 ετών, η αξία της η βαριατρικής επέμβασης, αλλά και η σύγκριση των διαφόρων τεχνικών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη.

Η Επιστημονική Επιτροπή έπειτα από τη σύνθεση των μελετών και εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν, κατέληξε σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Συγκεκριμένα:

1. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και των συνοδών αυτής νοσημάτων παρουσιάζουν μακροχρόνια σταθερά καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με μελέτες που έχουν πια ξεπεράσει τα είκοσι χρόνια παρακολούθησης των ασθενών. Έτσι, η βελτίωση ή και ίαση της υπέρτασης ξεπερνά το 72%, της υπερλιπιδαιμίας το 87%, της υπνικής άπνοιας το 85%, ενώ η διατήρηση του απολεσθέντος υπερβάλλοντος βάρους παραμένει σε ποσοστά άνω του 65-75%.

2. Η θνητότητα και η νοσηρότητα από τις επεμβάσεις παχυσαρκίας εμφανίζουν συνεχή πτώση. Το μέσο ποσοστό που παρουσιαζόταν στη δεκαετία του 2000, δηλαδή το 0,28% έχει πέσει στο 0,08% στην Ευρώπη, όπως προκύπτει από τις στατιστικές. Αντίστοιχα, οι επιπλοκές δεν ξεπερνούν πλέον το 3-4% των περιστατικών και είναι αντιμετωπίσιμες με σειρά τεχνικών που παρουσιάστηκαν.

3. Ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης σε παχύσαρκους διαβητικούς θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η οδηγία αυτή ισχύει για τις περισσότερες χώρες της Αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της Ασίας. Τα ποσοστά ίασης ή βελτίωσης της νόσου ξεπερνούν το 85%, ενώ το αποτέλεσμα διατηρείται σε βάθος πενταετίας σε περισσότερους από 65% των πασχόντων. Η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιφέρει καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα.

4. Ως σημαντικό πρόβλημα με απαραίτητη τη χειρουργική λύση καταδεικνύεται χρόνο με το χρόνο η λιπώδης διήθηση του συκωτιού, η οποία οδηγεί σε στεατοηπατίτιδα και κίρρωση του ήπατος, με αποτέλεσμα το θάνατο. Πρόκειται για βαριά μη αλκοολική βλάβη του ήπατος που θα πρέπει να διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Φαίνεται πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν σήμερα, ενώ ως αίτιο θανάτου βρίσκεται στα 15 συχνότερα.

5. Η χειρουργική αντιμετώπιση εφήβων αλλά και ατόμων άνω των 65 ετών αποτέλεσε αντικείμενο ξεχωριστών συνεδριών. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, προερχόμενα από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Οι επεμβάσεις σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών δεν αποτελούν ακόμα μέρος των επίσημων ενδείξεων, αλλά φαίνεται πως σύντομα θα είναι- υπό προϋποθέσεις- καθημερινότητα.

6. Πλέον, έχει τεκμηριωθεί πως η βαριατρική επέμβαση οδηγεί σε μείωση των θανάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, παρουσιάζεται μείωση κατά 41% του κινδύνου θανάτου από όλες τις αιτίες, με παράλληλη μείωση του κινδύνου καρκίνου κατά 46%.

7. Τέλος, συζητήσεις έγιναν σχετικά με τη σύγκριση των διαφόρων τεχνικών αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη, όπου τονίστηκε η απαραίτητη εμπειρία της ομάδας και η ύπαρξη διεπιστημονικού χειρισμού αυτού του τόσο περίπλοκου προβλήματος του 21ου αιώνα.

ΠΗΓΗ:https://www.onmed.gr