Τα σημάδια του διαβήτη ανιχνεύσιμα 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου, αναφέρει Ιαπωνική μελέτη.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Endocrine Society και ανακοινώθηκαν και στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Διαβήτη, που έγινε στο Βερολίνο.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους πριν, καν, αναπτύξουν προδιαβήτη, που συχνά προηγείται του διαβήτη τύπου 2. Αυτό δείχνει ότι οι παρεμβάσεις για να προληφθεί η ασθένεια πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίτερα στη ζωή, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η ιαπωνική μελέτη, η οποία διεξήχθη μεταξύ του 2005 και του 2016, εξέτασε τους δείκτες μάζας σώματος (ΔΜΣ), τα επίπεδα σακχάρου νηστείας και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε 27.000 μη διαβητικούς, ηλικίας από 30 έως 50 ετών.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ορμόνη ινσουλίνη και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Ένας υψηλότερος ΔΜΣ είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη παρακολούθησε τους συμμετέχοντες έως ότου διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2, προδιαβήτη – όπου τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ασυνήθιστα υψηλά – ή στο τέλος του 2016, με όποιο από τα δύο προβλήματα υγείας κι αν ήρθε πρώτο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης διαγνώστηκαν 1.067 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και αντίσταση στην ινσουλίνη, μαζί με υψηλότερους ΔΜΣ, μέχρι και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση. Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν και σε όσους πήγαν να αναπτύξουν προδιαβήτη – τα ίδια προειδοποιητικά σημάδια, αν και σε μικρότερο βαθμό, ήταν ανιχνεύσιμα πάνω από μια δεκαετία πριν από τη διάγνωση.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2, περνούν πρώτα ένα στάδιο προδιαβήτη, αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι τα προειδοποιητικά σημάδια της νόσου μπορεί να είναι ανιχνεύσιμα 20 χρόνια και παραπάνω νωρίτερα από τη διάγνωση.

Ο Dr Hiroyuki Sagesaka, από το νοσοκομείο Aizawa στο Matsumoto της Ιαπωνίας, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Επειδή οι κλινικές δοκιμές για την πρόληψη του διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη είναι λιγότερο επιτυχημένες στη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση, ίσως χρειαστεί να παρέμβουμε πολύ νωρίτερα από το στάδιο του προδιαβήτη, προκειμένου να προλάβουμε την εξέλιξη της νόσου”.

Πηγη:http://healthmag.gr/