Τα ψηφιακά δεδομένα και η αξιολόγηση της υγείας

Οι μεγάλες αναλύσεις δεδομένων μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της ανθρώπινης βιολογίας και υγείας. Αλλά πόσο σημαντικό; Για να εκτιμηθεί ο βαθμός στον οποίο η συλλογή και ανάλυση ψηφιακών δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες, μια νέα μελέτη έχει αξιολογήσει τα δεδομένα υγείας για πολλά χρόνια.

Η μελέτη προέρχεται από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, όπου οι ερευνητές αξιολόγησαν μια ομάδα 109 ατόμων σε όλη τη διάρκεια αρκετών ετών (ορισμένα θέματα παρακολουθήθηκαν για έως και οκτώ χρόνια). Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με τον άνθρωπο, τη βιολογία, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που σχετίζονται με τα «ζωτικά σημάδια».

Πολλά από τα δεδομένα που σχετίζονται με τα γενετικά και μοριακά μακιγιάζ των κοόρτων. Μετά την εκτίμηση αυτή, οι ερευνητές άρχισαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν μια νέα εξήγηση για το τι σημαίνει «υγιής» και πώς οι παραλλαγές από τον κανόνα μπορούν να σηματοδοτήσουν αρχικά σημάδια ασθένειας ή γενικής κακής υγείας.

Αυτό είναι το ενδιαφέρον για τα νέα δεδομένα που, σύμφωνα με τον Δρ. Michael Snyder, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεταβολή του τρόπου με τον οποίο οι επιστήμονες αξιολογούν τα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο, οι επιστήμονες της έρευνας αναφέρουν : «Θα υποστήριζα ότι ο τρόπος άσκησης της ιατρικής είναι βαθιά λανθασμένος και θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά με τη διαχρονική παρακολούθηση της βασικής γραμμής για την υγεία του ατόμου. Γενικά μελετάμε τους ανθρώπους όταν είναι άρρωστοι, σπάνια όταν είναι υγιείς και αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά ποια είναι η «υγιής» εμφάνιση σε ένα μεμονωμένο βιοχημικό επίπεδο».

Βασικές μετρήσεις υγείας

Προκειμένου να συγκεντρωθούν δεδομένα που μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με την «υγιή» κατάσταση, η ομάδα επιστημών προσδιόρισε περίπου 67 κλινικά αποδεκτές μετρήσεις υγείας . Αυτές περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, αρρυθμίες, καρδιομυοπάθεια και ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές επικαλύπτουν αυτά τα ζητήματα υγείας με τεχνολογίες, αλληλουχία γονιδιώματος, ανθρώπινο μικροβιοκτόνο , καθώς και το μοριακό προφίλ. Αυτό συνέβαλε στην παροχή μιας βασικής γραμμής για κάθε μελέτη, στο βαθμό που το σύνολο δεδομένων κάθε εθελοντή έδωσε μια εικόνα για τη συγκεκριμένη βιολογική τους γραμμή αναφοράς.

Με τη διαχρονική φύση της μελέτης , οι ερευνητές ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν τις μετατοπίσεις των βασικών γραμμών με την πάροδο του χρόνου. Οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να εντοπίσουν οποιαδήποτε σημάδια ανωμαλιών που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ανάπτυξη της νόσου.

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr