Τεράστιες ελλείψεις στην ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών στην Ελλάδα! Τι δείχνει νέα έρευνα

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζει η ανακουφιστική φροντίδα των ασθενών στη χώρα μας όπως ανέδειξε σχετική μελέτη σκοπιμότητας, που έγινε για πρώτη φορά και παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης, που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι ανάγκες της χώρας ανέρχονται σε περίπου 15.000 ασθενείς την ημέρα, ενώ σήμερα οι υπάρχουσες δομές παρέχουν φροντίδα σε περίπου 600 ασθενείς το χρόνο!

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι 120.000 έως 135.000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται υπηρεσίες Ανακουφιστικής Φροντίδας ετησίως.

Μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών αυτών (πάνω από 95%) θα μπορούσαν να λαμβάνουν Ανακουφιστική Φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους και μόνο το 3,5% χρήζει νοσηλείας ανά πάσα στιγμή.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει ότι χρειάζονται περίπου 500 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών, ενώ για να ανταποκριθεί το δημόσιο σύστημα υγείας στις σημερινές ανάγκες της κατ’ οίκον φροντίδας θα πρέπει να συσταθούν περίπου 300 ομάδες, με την καθεμία να εξυπηρετεί 50 ασθενείς.

Παράλληλα στην μελέτη κατέδειξε ότι οι σημερινές δομές παροχής της αναγκαίας φροντίδας δεν επαρκούν ενώ υπάρχουν  19 σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Τι είναι

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ανακουφιστική Φροντίδα είναι μια προσέγγιση με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες και δεν αφορά μόνο το τελικό στάδιο της νόσου, αλλά έχει να κάνει και με τη φροντίδα που παρέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης της ασθένειας. Επίσης, διασφαλίζει την υποστήριξη της οικογένειας και των λοιπών οικείων προσώπων των ασθενών τόσο κατά τη διάρκεια της νόσου, όσο και κατά την περίοδο του πένθους.

Η εξειδικευμένη Ανακουφιστική Φροντίδα παρέχεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ιατρό, νοσηλευτή/ρια, κοινωνικό/η λειτουργό, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή/ρια, φυσιοθεραπευτή/ρια, διαιτολόγο, λογοθεραπευτή/ρια, φαρμακοποιό, κι άλλους θεραπευτές που διαθέτουν πιστοποιημένες γνώσεις σε αυτό το πεδίο.

Παρά το γεγονός ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα έχει μακρά ιστορία στην Ελλάδα, ωστόσο δεν έχει εξελιχθεί όσο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στρατηγική

Το υπουργείο Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ανέλαβαν για πρώτη φορά μια τέτοια πρωτοβουλία, για την υποστήριξη ενός προγράμματος με σκοπό τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής.

Στη χώρα μας λειτουργούν τρία προγράμματα Εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας, τα οποία εξυπηρετούν ετησίως περί τους 600 ασθενείς.

Επιπλέον, υπάρχουν 40 ογκολογικές κλινικές και 57 ιατρεία πόνου σε δημόσια νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων παρέχουν υπηρεσίες Γενικής Ανακουφιστικής Φροντίδας. Τέλος, υπάρχει και ένα πρόγραμμα Εξειδικευμένης κατ’ οίκον Ανακουφιστικής Φροντίδας υπό ανάπτυξη.

 

Πηγη:https://www.healthreport.gr/