Τεράστιες οι δυνατότητες που ανοίγονται με την τεχνολογία mRNA

Που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα

Ως μία «επανάσταση» χαρακτήρισε τη θεραπευτική δύναμη της τεχνολογίας mRNA ο Σπύρος Αρταβάνης – Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας Πανεπιστήμιο Harvard, Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ.

Μιλώντας στο Athens Health Summit, ο κ Αρταβάνης – Τσάκωνας ανέφερε ότι το θεραπευτικό μοντέλο του mRNA είναι προφανώς πάρα πολύ ενδιαφέρον και δίνει καινούργιες πιθανότητες να αντιμετωπιστούν ασθένειες, ενώ την χρησιμότητά του την είδαμε με το εμβόλιο του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι μόνο οι μολύνσεις που μπορούν αντιμετωπιστούν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση γενετικών, μεταβολικών και ασθενειών του νευρικού συστήματος. Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Κοντογιάννης, MD, ScD, PhD (Hon), Robert C Hickey Chair in Clinical Care, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson, επεσήμανε πως η τεχνολογία mRNA είναι επαναστατική σε σχέση με τα συμβατικά εμβόλια.

Όπως είπε, βάση αυτής της τεχνολογία πολλές άλλες νόσοι έχουν «μπει στο στόχαστρο», όπως η λύσσα, ο ιός Ζίκα και η Ηπατίτιδα Β, ενώ γίνονται μελέτες για την πιθανή δημιουργία ενός εμβολίου κατά του HIV. Επιπλέον, τόνισε ότι ανοίγει το πεδίο για την καταπολέμηση του καρκίνου, με τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων. «Δυνητικά αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αναγεννητική ιατρική (εγκεφαλικά κύτταρα κ.λπ.), ενώ κάποιοι μιλούν για αντικατάσταση μονοκλωνικών αντισωμάτων από εμβόλια mRNA και τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις επεσήμανε πως η μεγαλύτερη είναι η τεχνική δυσκολία αποστολής των νανοσωματιδίων εκεί που χρειάζεται και μετά η δυνατότητα του mRNA να έχει απόκριση στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Σύμφωνα με την Εύη Χατζηανδρέου, Senior Global Director, Health Policy & Market Access at Orgenesis Inc. αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη 281 μελέτες παγκοσμίως που αφορούν τα mRNA, ενώ αναφερόμενη στην Covid, τόνισε πως είχε γίνει ήδη η προεργασία. «Αυτή η δουλειά είχε πατήσει σε επιτυχίες και αποτυχίες 20 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, δήλωσε πως ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο κατεξοχήν χώρος που μπορεί να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα, γιατί δεν είναι απαραίτητη μια βαριά βιομηχανία.

 

 

Πηγη:HealthDaily