Τεστ κορονοϊού σε μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή τεστ κορονοϊού στους μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων.

Τα σχολεία θα είναι πιθανότατα από τα πρώτα που θα ανοίξουν ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Στη συνέχει επιβεβαίωσε ότι θα γίνουν τεστ στους μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων για την εξακρίβωση του επιδημιολογικού τους φορτίου.

«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Θα πληροφορηθείτε άμεσα τις επόμενες μέρες για το ποιος είναι ο σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων. Τα σχολεία μας έχουν δείξει ότι έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Δεν υπάρχει μετάδοση ή υπερμετάδοση από πλευράς των μαθητών. Ο ιός έρχεται κυρίως από έξω προς το σχολείο στις λίγες περιπτώσεις που συνέβη αυτό. Θέλουμε να εξετάσουμε το επιδημιολογικό φορτίο στους μαθητές μας. Αυτό θα εξετάσουμε με τα τεστ πριν το άνοιγμα των σχολείων».

Τα αποτελέσματα από τη διενέργειά τους, θα συνδράμουν, ώστε να παρθεί η τελική απόφαση για την ημερομηνία,κατά την οποία θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία.

Οι επιδημιολογικές προσδοκίες για την εβδομάδα

Σχετικά με τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος παρέθεσε τα στοιχεία των ειδικών. Σύμφωνα με αυτά βλέπουμε μία σταθεροποίηση ή και πτώση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Εξαίρεση αποτελεί ενδεχομένως η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα. Αυτή πτώση του επιδημιολογικού φορτίου αποτυπώνεται στο Rt (δείκτης μετάδοσης) και στις εισαγωγές στη Θεσσαλονίκη (π.χ. ΑΧΕΠΑ), όπου βλέπουμε μία μείωση.

«Αυτό που προσδοκούμε είναι μία εναρμόνιση του επιδημιολογικού φορτίου στην Επικράτεια και μία πτώση των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα. Τις πρώτες μέρες δεν την είδαμε λόγω της χαλαρότητας κατά την πρώτη εβδομάδα στο δεύτερο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πέτσας εξέφρασε την εκτίμηση του ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, με πρώτους τους υγειονομικούς και τις ευάλωτες ομάδες

Σχετικά με ερώτηση για τον τρόπο που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα απάντησε ότι όλο το 2020 είναι διαφορετικό. Όχι μόνο τα Χριστούγεννα. «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα».

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/