Τεχνητός ιστός καρκίνου του πνεύμονα

Βοηθά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων

 

Μια 3D υδρογέλη που δημιουργήθηκε από ερευνητές στο εργαστήριο της καθηγήτριας Molly Shoichet, βοηθά τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οτάβα να εξετάσουν με ταχείς ρυθμούς τις δυνατότητες εκατοντάδων πιθανών φαρμάκων να καταπολεμήσουν επιθετικούς καρκίνους. Η κυτταρική διείσδυση είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό των μεταστατικών καρκίνων, όπως του καρκίνου του πνεύμονα και του εγκεφάλου. Η καταπολέμηση αυτών των μορφών καρκίνου απαιτεί θεραπείες που μπορούν να εξαλείψουν τόσο τα καρκινικά κύτταρα όσο και να προλάβουν τη διείσδυση τω ν καρκινικών κυττάρων σε υγιείς ιστούς. Προς το παρόν, τα περισσότερα καρκινικά φάρμακα εξετάζονται μόνο για την ικανότητά τους να θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα. «Σε πολύ επιθετικούς καρκίνους, υπάρχει η ανάγκη να εξετάσουμε και τις δύο αυτές λειτουργίες», δήλωσε η Shoichet και πρόσθεσε «τώρα έχουμε έναν τρόπο να το κάνουμε». Η Shoichet και η ομάδα της είναι διεθνώς γνωστοί για την δουλειά τους σε υδρογέλες, υλικά που μοιάζουν με jello βασισμένα σε υαλουρονικό οξύ, μια βιοσυμβατή ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως στα καλλυντικά.

Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει υδρογέλες για την ενίσχυση των βλαστοκυττάρων που εγχέονται στο σώμα για να ξεπεράσουν τη νόσο ή τον εκφυλισμό. Στην τελευταία έρευνα, η ομάδα χρησιμοποίησε υδρογέλες για να μιμηθεί το περιβάλλον του καρκίνου του πνεύμονα, επιτρέποντας επιλεκτικά την προσβολή των καρκινικών κυττάρων και όχι των υγιεινών κυττάρων.

Αυτό το εξομοιούμενο περιβάλλον επέτρεψε στους συνεργάτες τους στο εργαστήριο του Καθηγητή Μπιλ Στάνφορντ στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα να εξετάσει τόσο την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων όσο και την μετάσταση. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Roger Y. Tam, ερευνητικό συνεργάτη στο εργαστήριο Shochet, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Advanced Materials.

 

Πηγη:HealthDaily