Το πρωτόκολλο για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μετά την απόφαση του ΣτΕ η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κρίνει ότι χρειάζεται ένα αυστηρό πρωτόκολλο για να γυρίσουν στις θέσεις εργασίας τους υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι στις υγειονομικές δομές.
«Είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την απόφαση του ΣτΕ, θα υπάρξει όμως ένα τέτοιο πρωτόκολλο, προκειμένου η επιστροφή αυτών των ανθρώπων να μην οδηγήσει σε επικινδυνότητα τη δημόσια υγεία και αυτό το πρωτόκολλο θα υπάρξει και θα είναι αυστηρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα ετοιμαστεί το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Αναφερόμενος στην απόφαση ο υπουργός την χαρακτήρισε επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και διευκρίνισε σχετικά με την παραφιλολογία πως το Υπουργείο προσκόμισε «στοιχεία συγκεκριμένα που κατά την άποψή μας δικαιολογούσαν την παράταση του μέτρου, τότε τον Μάρτιο μέχρι το τέλος του χρόνου». Τα στοιχεία αφορούσαν τους θανάτους του τριμήνου από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, με βάση τα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις. Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι τότε «είχε εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού άνω των 60, οι θάνατοι ήταν γύρω στους 3.300 ανεμβολίαστοι. 2.700 εμβολιασμένοι». Επίσης εκείνο το χρονικό διάστημα ήταν «οι διασωληνώσεις από τις 2.400, οι 1.700 ήταν ανεμβολίαστοι, 700 εμβολιασμένοι με 90% εμβολιασμένο πληθυσμό». Σύμφωνα με τον υπουργό, κατατέθηκαν μελέτες και στοιχεία για τις χειμερινές λοιμώξεις.
Το ΣτΕ έκρινε όπως σχολίασε ο κ.. Πλεύρης ότι «εκείνο το χρονικό διάστημα δεν κάναμε την αξιολόγηση που έπρεπε, παρόλο που εμείς πήγαμε τα στοιχεία, και σε κάθε περίπτωση ότι τα στοιχεία που τους στείλαμε δεν δικαιολογούν την παράταση του μέτρου». Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει επί της αρχής το μέτρο ότι είναι συνταγματικό, αλλά «εκείνη τη χρονική στιγμή που πήρατε την απόφαση, πια δεν δικαιολογούνταν, δεν συνέτρεχαν οι λόγοι που συνέτρεχαν στην πρώτη φάση» διευκρινίζει ο υπουργός. Με βάση την λογική της απόφασης, την ελευθερία απόφασης για τον εμβολιασμό, ο υπουργός τονίζει ότι η απόφαση δεν αρνείται την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία. «Άνθρωπος ο οποίος πιστεύει ότι άμα του κάνει εμβόλιο, έχει το χάραγμα του αντίχριστου ή του αλλοιώνεται το DNA, τον εμπιστεύεστε να είναι ο γιατρός σας αν θα πάτε στο δημόσιο νοσοκομείο; Εγώ δεν τον εμπιστεύομαι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Πηγη: https://virus.com.gr/