Τη δημιουργία οριζόντιων πολιτικών Ψυχικής Υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμβολή των τεχνών εισηγήθηκε η Υφυπουργός Υγείας

Τη δημιουργία οριζόντιων πολιτικών Ψυχικής Υγείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμβολή των τεχνών και συγκεκριμένα τη χρήση της «πολιτιστικής συνταγογράφησης» για την προώθηση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων εισηγήθηκε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην ειδική συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, σε επίπεδο Υπουργών και ανώτατων αξιωματούχων του Π.Ο.Υ Ευρώπης, της UNICEF, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν η Ψυχική Υγεία των ευάλωτων νέων («Mental Health of vulnerable young people»).

H δράση προώθηση της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων με τη συμβολή των τεχνών σχεδιάζεται ήδη να υλοποιηθεί στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, σημείωσε η κ. Ράπτη. Στην παρέμβασή της τόνισε επίσης ότι η Ψυχική Υγεία αποτελεί κεντρικό μέλημα για την Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δράσεις για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων, με έμφαση στις δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης του στίγματος.

Επεσήμανε ως σημαντικότερες τη θεσμοθέτηση των Μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση και τη συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης για τη σύσταση Κέντρου Αριστείας παιδιών και εφήβων στην Αθήνα. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δημιουργία εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και στην ανάπτυξη δικτύου τηλεψυχιατρικής, με χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων. Τόνισε επίσης τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινή Δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψυχική Υγεία.

«Κοινός στόχος είναι η δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού, υψηλής ποιότητας, χωρίς στίγμα συστήματος υγείας με ολιστικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μοναδικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων», υπογράμμισε η κ. Ράπτη.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. και αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας στα θέματα της Ψυχικής Υγείας και ειδικότερα, της Συνόδου Κορυφής των Αθηνών (22-23 Ιουλίου 2021), της έναρξης της Πανευρωπαϊκής Συμμαχίας του ΠΟΥ Ευρώπης για την Ψυχική Υγεία (Βρυξέλλες, 30 Σεπτεμβρίου 2021), καθώς και της Παγκόσμιας Συνόδου για την Ψυχική Υγεία «Mind Our Rights, Now!» (Παρίσι, 5-6 Οκτωβρίου 2021).

 

 

Πηγη: http://healthmag.gr/