Τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ζητούν επιτακτικά τα θεσμικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών.

Πρόκειται για 2.900 επικουρικούς και 1.000 ακόμη ειδικότητες και διοικητικό προσωπικό. Για τον λόγο αυτό, σήμερα Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνάντηση στο Δώμα του Ευαγγελισμού, μία σύσκεψη την οποία πραγματοποιούν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και άλλα Σωματεία.

Το θέμα των επικουρικών γιατρών είναι αρκετά σοβαρό, σημειώνουν εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ, καθώς αφενός οι γιατροί αυτοί πληρώνονται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αφετέρου, οι επιστήμονες αυτοί είναι στον αέρα στην κυριολεξία, την ώρα που καλύπτουν βασικά κενά και στηρίζουν παραδειγματικά το σύστημα υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού, υπηρετούν 7 επικουρικοί και αντιλαμβάνεται κάποιος τι σημαίνει αυτό, εάν λήξει η θητεία τους.

Να θυμίσουμε, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος συναντήθηκε στο τέλος Ιανουαρίου με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018.

Όπως είχε επισημαάνει ακόμη, εντός του 2018, αναμένεται να προκηρυχθούν περίπου 1.000 μόνιμες θέσεις, λοιπού προσωπικού σε ειδικότητες, τμήματα και νοσοκομεία που σήμερα καλύπτουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι που έχει παραταθεί η θητεία τους, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν τμηματικά 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών, που θα αφορούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τα τμήματα.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών που έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο σύστημα Υγείας και μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από όσες έχουν μέχρι σήμερα προκηρυχθεί ή πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο 2018. Ήδη 140 επικουρικοί γιατροί από αυτούς που παρατάθηκε η θητεία τους έχουν πάρει μόνιμη θέση στο ΕΣΥ, είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας.

Αλλά και η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, είχε στηλιτεύσει πριν μερικές ημέρες το θέμα των επικουρικών, τονίζοντας ότι «με το που θα δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση για επικουρικούς, είναι ορατός ο κίνδυνος για άμεση απόλυσή τους και όχι με την λήξη της θητείας τους το 2018. Το πλήγμα στο δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι τεράστιο καθώς οι επικουρικοί (συμβασιούχοι) γιατροί καλύπτουν πάγιες ανάγκες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία και χωρίς αυτούς θα «ερημώσουν» ολόκληρα τμήματα και κλινικές».

Πάντως, ακόμη και εάν προκύψουν οι προσλήψεις που αναφέρει ο υπουργός Υγείας, τονίζουν οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, και πάλι δεν θα καλύπτουν τον αριθμό των υπηρετούντων.

Βλέπουμε ότι ο θεσμός των επικουρικών, μπορεί να ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από τις παραμεθόριες περιοχές περισσότερο ως στήριγμα και έκτακτη ανάγκη, ωστόσο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και τελικά το προσωρινό αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά όπως όλα σχεδόν τα πράγματα, στην Ελλάδα μόνιμο.

 

Πηγη:http://www.onmed.gr