Τι αλλάζει από αύριο στη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων

Τι πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι.

Από αύριο, Τετάρτη 10 Απριλίου, εντάσσονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ οι αλλαγές στα παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις, όπως αυτές προβλέπονταν στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Ο Κανονισμός είχε εκδοθεί τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά μέχρι σήμερα – λόγω τεχνικών και άλλων δυσκολιών – οι αλλαγές αυτές δεν είχαν εφαρμοστεί.

Από αύριο, λοιπόν, ο χρόνος εκτέλεσης των παραπεμπτικών θα είναι 3 εβδομάδες έαν εκτελούνται από ιδιώτες παρόχους και 8 εβδομάδες εάν εκτελουνται στο δημόσιο.

Για εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο δημόσιο, οι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν συμμετοχή.

Οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα θα πληρώνουν συμμετοχή 15% επί της εκάστοτε τιμής αποζημιώσης.

Η συμμετοχή μειώνεται σε 5%, για τους ασφαλισμένους που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Μηδενική συμμετοχή ορίζεται για τους ασθενείς με: μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, αναπηρία από 80% και πάνω, ακρωτηριασμό με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

 

Πηγη:https://www.onmed.gr/