Αλλάζουν τα πάντα στη φαρμακευτική πολιτική αλλά και τις συμμετοχές των ασθενών σε λίγες εβδομάδες, καθώς ο υπουργός προτίθεται να δημοσιοποιήσει την υπουργική απόφαση για τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσει.
Ήδη πάντως η υπουργική απόφαση έχει συγγραφεί σε πολλές…εκδοχές οι οποίες μετά από αντιδράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών αποσύρθηκαν.
Μετά το Πάσχα αναμένεται να γίνει σχετική διαβούλευση με τον κλάδο, εφόσον βέβαια συνταχθεί η τελική υπουργική απόφαση.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός οι αλλαγές που προωθεί θα φέρουν μείωση της συμμετοχής των ασθενών σε πολλά φάρμακα. Ο υπουργός Υγείας είχε φροντίσει πάντως καιρό τώρα να «επικοινωνήσει» το θέμα στους Συλλόγους Ασθενών για τις αλλαγές που έρχονται.
Ειδικότερα η μείωση θα προέλθει επειδή οι τιμές αποζημίωσης (του ΕΟΠΥΥ) θα είναι ίδιες με αυτές της λιανικής ώστε ο πολίτης να μη χρειάζεται να πληρώνει τη διαφορά.
Σε ότι αφορά στα γενόσημα ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση επεσήμανε ότι η συμμετοχή για τη αγορά τους που σήμερα είναι στο 25% θα μειωθεί στο 20%.
Γεγονός που αναμένεται με βάση την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να στρέψει περισσότερους πολίτες προς τα γενόσημα τα οποία σήμερα να σημειωθεί ότι παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά ποσοστά στην ελληνική αγορά.
Αντίστοιχες μειώσεις εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας και για τις συμμετοχές στα πρωτότυπα φάρμακα, σημειώνοντας ότι μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά 50%.
Φάρμακα δωρεάν για τους ανασφάλιστους
Πάντως ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στο νόμο για τους ανασφάλιστους για τους οποίους προβλέπονται δωρεάν φάρμακα, τονίζοντας ότι το πρώτο τρίμηνο του 2019, 532.000 ανασφάλιστοι πολίτες, έχουν συνταγογραφήσει τα φάρμακά τους αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι μέχρι το 2016, οι πολίτες αυτοί είτε υπό θεραπεύονταν δηλαδή δεν έπαιρναν τα φάρμακα κανονικά ή δεν τα έπαιρναν καθόλου.
Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι όσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά σε κοινωνική πολιτική με δωρεάν φάρμακα και μειώσεις συμμετοχών, τη διαφορά καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate -clawback) με αποτέλεσμα να προειδοποιούν πλέον για αποσύρσεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά επειδή η διάθεσή τους δε θεωρείται συμφέρουσα.
Να σημειωθεί επίσης ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παραμένει στα 1,945 δις ενώ όταν ξεπερνιέται το ποσό αυτό τη διαφορά την πληρώνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Η σχετική επιβάρυνση για τον κλάδο έχει θεσμοθετηθεί μέχρι το 2022.
Πηγη:https://www.healthreport.gr