Τι απέγιναν οι διαγωνισμοί προμήθειας οξυγόνου,για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Πριν τρία χρόνια η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωναν πανηγυρικά ότι το ετήσιο κόστος προμήθειας οξυγόνο ιατρικής χρήσης γι’ όλα τα νοσοκομεία ανερχόταν σε περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ . Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ . Τότε αλλά και σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας ,πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αγοράζουν υγρό οξυγόνο με κόστος, σύμφωνα με την τιμή που αναγράφεται στο Παρατηρητήριο Τιμών, δηλαδή, 0,69 € ανά κυβικό. Η ΕΚΑΠΥ λοιπόν ενέκρινε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων παραγωγής οξυγόνου για ιατρικής χρήσης στα δημόσια νοσοκομεία. Είχε εκδώσει μία προδιαγραφή για χρονομίσθωση οκτώ (8) ετών, με προαίρεση για ένα επιπλέον έτος, αφού όπως ρητά αναφέρει η σύμβαση θα έληγε μετά την λήξη της οκταετίας.

Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και δεν είδαμε καμιά εγκατάσταση- πλην του νοσοκομείου Καλαμάτας που έγινε το πρώτο, το οποίο αξιοποιώντας κονδύλια του ΕΣΠΑ , εγκατέστησε μονάδα παραγωγής οξυγόνου. Το έργο στοίχισε περίπου 500.000 € και χάρη σε αυτό, το νοσοκομείο θα εξοικονομεί κατά δήλωσή του διοικητή του, ετησίως 400.000 €. Είδαμε όμως πολλούς διαγωνισμούς για την προμήθεια οξυγόνου με τιμές να κυμαίνονται από 0,2 –065 €/ m3 . Μία τιμή με τεράστια απόκλιση που δεν δικαιολογείται.

Ρωτάμε, λοιπόν, τι απέγιναν εκείνοι οι διαγωνισμοί που θα γινόντουσαν για την εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων;

Πόσα νοσοκομεία έκαναν διαγωνισμό και πόσα εγκατέστησαν μονάδα παραγωγής οξυγόνου εκτός του νοσοκομείου Καλαμάτας;

Οι τιμές που μειώθηκαν κατά 66% περάστηκαν στο παρατηρητήριο τιμών , για να μειωθεί και άλλο το κόστος ή παρέμειναν ίδιες;

Αντί λοιπόν να εξαγγέλλονται έργα που δεν μπορούν να γίνουν ποτέ, ας δώσει εντολή ο υπουργός υγείας στους διορισμένους στο ΕΚΑΠΥ, να περνάνε τις χαμηλότερες τιμές του οξυγόνου , χωρίς άχρηστες προδιαγραφές, τυμπανοκρουσίες και χρονοβόρους διαγωνισμούς , ώστε να έχουν τουλάχιστον 66% οικονομία και να δικαιολογούν και τους υπέρογκους μισθούς τους. Τα υπόλοιπα θα μείνουν μάλλον υποσχέσεις και δηλώσεις!!

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/