Τι είπε ο υπουργός στους γιατρούς για τα αναδρομικά

Δέκα θέματα έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό. 

Από τα πρώτα ζητήματα που τέθηκαν προς τον υπουργό ήταν βέβαια τα αναδρομικά, αφού η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν ικανοποιεί τον ιατρικό κόσμο, καθώς προβλέπει επιστροφή χρημάτων που αναλογούν σε μια διετία.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν αποκλειστικά στο onmed πως ο Ανδρέας Ξανθός εμφανίστηκε κατηγορηματικός τονίζοντας πως θα γίνει ό,τι προβλέπει η διάταξη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε στους εκπροσώπους της Ένωσης  Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) πως συνολικά προβλέπονται 115 εκατομμύρια ευρώ για τους εν ενεργεία γιατρούς και 25 εκατομμύρια για τους συνταξιούχους. Τόνισε μάλιστα πως αυτά τα ποσά είναι καθαρά.

Όπως τα υπολογίζουν οι γιατροί – και αν όντως δεν υπάρξουν άλλες κρατήσεις – κατά μέσο όρο θα επιστραφούν σε κάθε γιατροί περίπου 5.500 ευρώ.

Ο υπουργός φέρεται ότι δεν δεσμεύτηκε για το χρόνο καταβολής των χρημάτων, αλλά υποσχέθηκε πως θα προσπαθήσει αυτά να καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η συνάντηση διήρκεσε αρκετές ώρες και οι γιατροί έθεσαν ενώπιον του Ανδρέα Ξανθού μια σειρά άλλων ζητημάτων που  τους απασχολούν. Ένα από αυτά ήταν η στελέχωση του ΕΣΥ και οι επικείμενες αποχωρήσεις επικουρικών γιατρών από το ΕΣΥ. Από το υπουργείο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα απολυθούν λόγω λήξης συμβάσεων 1.100 επικουρικοί.

Πηγη:https://www.onmed.gr/