Τι ειπώθηκε για τις νέες συμβάσεις από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ στις συναντήσεις ΙΣΑ και ΙΣΠειραιά

 

Η ημερομηνία λήξης του ενδιαφέροντος λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος στον ΙΣΑ μόνο από 200 συναδέλφους, ενώ ο στόχος ήταν 1200 τουλάχιστον.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιατροί- Η πρόσκληση, αφορά σε πρώτη φάση, οικογενειακούς γιατρούς. Δηλαδή Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους και Παιδιάτρους. Αφού ολοκληρωθεί η επιλογή αυτών, θα κληθούν και άλλες ειδικότητες, που θα είναι σαφώς περιορισμένου αριθμού σε σχέση με τους οικογενειακούς γιατρούς.

– Ρωτήθηκε με ποιο από τα συνδικαλιστικά μας όργανα διαπραγματεύτηκε. Μας είπε ότι έδειξε την πρόταση σε μέλη του ΠΙΣ. επικράτησε ένα αλαλούμ, τον διέκοπταν συνεχώς και ήταν κι ένας ηλικιωμένος συνάδελφος που τον ρωτούσε με εμμονή για το αν είναι συλλογικές οι συμβάσεις και δεν μας αποκάλυψε με ποιον απ τον ΠΙΣ συνεργάστηκε κι αν συμφώνησε ο ΠΙΣ με την πρόταση.

– Η σύμβαση είναι ατομική, βάσει του νόμου 4486/17 και όχι συλλογική. Είναι σύμβαση έργου, όπως έως σήμερα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Θα έχει διάρκεια max 1 (ενός)+2 (δύο) χρόνια, μετά τα οποία θα επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες.

– Στην επιλογή των συμβεβλημένων, θα μοριοδοτούνται οι νεότεροι γιατροί, σε σχέση με τους παλαιότερους. Έχει τεθεί και ένα ηλικιακό όριο (65 έτη) το οποίο μάλλον είναι συζητήσιμο. -ουσιαστικά μίλησε για παράταση της προθεσμίας με κάποιες βελτιώσεις. Αν δε βρεθούν αρκετοί συμβεβλημένοι θα επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις, με μία παραχώρηση εκ μέρους του που δεν ήθελε να αποκαλύψει. Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και δεν αλλάζει, η τρόικα επέβαλε τη μείωση της αμοιβής και ο ίδιος έκανε ότι μπορούσε καλύτερο.

– Ενδιαφέρον για τις συμβάσεις αυτές πρέπει να εκδηλώσουν και όσοι γιατροί έχουν ήδη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς αν δεν το κάνουν, δεν θα ισχύουν οι παλιές συμβάσεις τους, από την ημερομηνία που θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις με παλιούς και νέους συμβεβλημένους γιατρούς.

– Αμοιβή από 1600 ευρώ, μέχρι του πλαφόν 2250 ευρώ το μήνα, μικτά, για 24 ώρες/εβδομάδα. Δηλαδή τέσσερα 5ωρα και ένα 4ωρο. Εάν επιθυμεί ο ιατρός, μπορεί να βλέπει ασθενείς του ΕΟΠΥΥ και για 36 ώρες την εβδομάδα, αλλά δεν προβλέπεται μεγαλύτερη αποζημίωση για αυτό!

– Ο γιατρός υποχρεούται να δηλώνει στο κεντρικό σύστημα το ωράριο που θα διαθέτει για τους ασθενείς με ΕΟΠΥΥ , όπως και θα υποχρεούται να κάνει επισκέψεις κατ¨οίκον, εάν ζητηθεί, με τον χρόνο αυτό να μην συνυπολογίζεται στο καθημερινό ωράριο, το οποίο θα παίρνει παράταση. Μένει να διαμορφωθεί το ακριβές πλαίσιο, το οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

– αν τα ραντεβού δεν έχουν ολοκληρωθεί στις 5 ώρες γιατί κάποιοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν πέραν του ωραρίου. Ρωτήθηκε εάν τύχει περιστατικό επείγον στο 4ωρο όπου έχουν ήδη κλεισθεί το ραντεβού, εάν θεωρείται ιδιωτικό ή όχι. Απάντησε ότι εφόσον ανήκει στους 2250, ότι δεν είναι ιδιωτική επίσκεψη. Ρωτήθηκε εάν έρθουν περισσότεροι ασθενείς από τα καθορισμένα ραντεβού σε μία ημέρα, απάντησε ότι εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος χρόνος, θα μπορεί να μεταφερθούν τα ραντεβού την επόμενη ημέρα ( που θα έχει ήδη κλεισμένα ραντεβού …) Το 15′ είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό ανά επίσκεψη.

– Είπε ότι δεν υπάρχει gatekeeping / παραπομπή στο νόμο, ότι οι ασθενείς με επείγον περιστατικό μπορούν να καλέσουν το ΕΚΑΒ χωρίς παραπομπή, αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για την απαιτούμενη ιατρική εκτίμηση σε διάφορες επείγουσες παθολογικές καταστάσεις. O ίδιος καταβάλει προσπάθειες να μην εφαρμοσθεί το gatekeeping.

– για τις κατ οίκον επισκέψεις, τήρησε σιγή ιχθύος και είπε ότι δεν ζητούνται κατ οίκον στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Αναμένεται στο κείμενο της σύμβασης.

– Ο γιατρός υποχρεούται, να πληρώνει κανονικά μόνος του ως ελεύθερος επαγγελματίας, τον ΕΦΚΑ του και τις όποιες κρατήσεις (εφορία κλπ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα καθαρά χρήματα που θα αποφέρει αυτή η συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, είναι από 380 έως 500 ευρώ το μήνα καθαρά….

– Η πληρωμή θα γίνεται σε μάξιμουμ κάτω από 90 ημέρες από την κατάθεση των παραστατικών, με προσπάθεια να πέσει στις 30 ημέρες αυτό το διάστημα αποπληρωμής.

– Σε περίπτωση που ο συμβεβλημένος γιατρός θελήσει να λείψει από το ωράριο του με άδεια (επιστημονική, ασθένεια, διακοπές κλπ) το δηλώνει στο ηλεκτρονικό σύστημα και υποχρεούται να αναπληρώσει τις προκαθορισμένες ώρες, σε άλλες ημερομηνίες. Για τις άδειες είπε ότι θα πρέπει να τις κανονίζουμε σε συνεννόηση με το τοπικό ΤΟΜΥ. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω ΗΔΙΚΑ αλλά θα μπορεί να κλείνει και ο γιατρός.

– Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2018, ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, κατά τι αυξημένος σε σχέση με του 2017.

– Οι συμβάσεις των ΟΙ θα είναι ατομικές ενώ των ειδικών θα είναι συλλογικές με τους ιατρικούς συλλόγους.

Πηγη: Μαστοράκου Αννα    http://medispin.blogspot.gr