Τι εισηγήθηκε την Πέμπτη ο Σάκης Παπαδόπουλος στην διακομματική επιτροπή της Βουλής για την φαρμακευτική πολιτική

Μία μεταμνημονιακή αναθεώρηση όλων των παραμέτρων, οι οποίες προσδιορίζουν το σύνολο της φαρμακευτικής πολιτικής, αλλά δεν είναι γνωστό ποιες επιπτώσεις μπορεί να προκύψουν για τα πλαφόν της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής, εισηγήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για την φαρμακευτική δαπάνη.

Συγκεκριμένα, η πλήρης εισήγηση του Σάκη Παπαδόπουλου στην επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Στα νέα δεδομένα για την εθνική οικονομία, για τις υπηρεσίες υγείας, για το φάρμακο, για την  ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού, για το στρατηγικό σχέδιο δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης,  ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει την δική του συμβολή στη Φαρμακευτική  Πολιτική της χώρας.

Η επόμενη ημέρα για την Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική περιλαμβάνει καθήκοντα που θα αφήνουν πίσω όλες τις στρεβλώσεις και παθογένειες  μιας μακράς περιόδου που οδήγησε :

 • σε σκανδαλώδη διαχείριση του δημοσίου χρήματος ( στην Υγεία και το Φάρμακο διερευνάται από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, αλλά και από την Γενική Εισαγγελία καταπολέμησης της Διαφθοράς ),
 • σε εξωφρενικές τιμές ορισμένων φαρμάκων χωρίς καμία διαπραγμάτευση, σε αδικαιολόγητη αύξηση της φαρμακευτικής αγοράς, σε στρεβλή και διαπλεκόμενη τιμολογιακή πολιτική
 • σε αθρόες εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων,
 • σε εκμαυλισμό αρκετών λειτουργών της υγείας από τα δελεαστικές παροχές Φαρμακευτικών Εταιριών που θησαύριζαν σε βάρος και των Ασφαλιστικών Ταμείων και της τσέπης των ασθενών,
 • σε εκρηκτικά ελλείματα της εθνικής οικονομίας,
 • σε υπερχρέωση  της χώρας

και θα καταλήγει σε στρατηγικές επιλογές φαρμακευτικής πολιτικής και παρεμβάσεων που θα ωφελούν πολλαπλά : τους ασθενείς, την οικονομία, την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία – δυναμικό κλάδο της εθνικής οικονομίας με θεαματική εξωστρέφεια, τους γιατρούς που τιμούν το λειτούργημά τους – το επιστημονικό δυναμικό που ασχολείται με το φάρμακο, τη μετάβαση της χώρας στη νέα ενάρετη εποχή.

Τα κεντρικά ζητήματα :

 • Επάρκεια φαρμάκων για το σύνολο των νοσημάτων στα οποία καταλήγουν οι τεκμηριωμένες διαγνώσεις των γιατρών, περιλαμβανόμενων και των  καινοτόμων – των ορφανών και ακριβών φαρμάκων για σπάνια νοσήματα, για ειδικές θεραπευτικές αγωγές. Η διαδικασία έγκρισης των αποδεδειγμένα καινοτόμων και αποτελεσματικών φαρμάκων πρέπει να απλουστευτεί για την έγκαιρη αξιοποίησή τους.  Αναγκαία είναι και η επέκταση των υπηρεσιών των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ που χορηγούν δωρεάν τα φάρμακα υψηλού κόστους.
 • Ο ρόλος των γιατρών και των φαρμακοποιών είναι πολύ σημαντικός στην αξιόπιστη και δεοντολογική χρησιμοποίηση του φαρμάκου ως κοινωνικού  αγαθού για την ανακούφιση των ασθενών, για τη καλύτερη δυνατή πρόγνωση – θεραπεία – αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών. Χρειαζόμαστε γιατρούς και φαρμακοποιούς άρτια εκπαιδευμένους – άριστους γνώστες των επιθυμητών και ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων. Απαιτείται  εξαφάνιση   της κατευθυνόμενης – της  διαπλεκόμενης και  αντιδεοντολογικής  συνταγογράφησης, της παρορμούμενης από ιδιοτέλεια  προκλητής ζήτησης φαρμάκων. Απαιτείται τεκμηριωμένη ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στη βάση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας των μικροβίων…
 • Δραστική μείωση της συμμετοχής – επιβάρυνσης των πολιτών για τη φαρμακευτική αγωγή των οξέων νοσημάτων. Ελαχιστοποίηση ή και μηδενική επιβάρυνση των ασθενών για τη φαρμακευτική αγωγή των χρόνιων – σπάνιων – ειδικών – νεοπλασματικών  νοσημάτων. Θεσμοθετήθηκε ήδη η κατάργηση της συμμετοχής των ασθενών στην αγωγή για χρόνια νοσήματα με γενόσημα φάρμακα.  Απαιτείται εφαρμογή του αντισταθμιστικού μέτρου της μηδενικής φαρμακευτικής  συμμετοχής των συνταξιούχων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ και της μείωσης στο μισό για όσους λαμβάνουν έως 1200 ευρώ.
 • Συνέχιση των διεθνών πρωτοβουλιών συντονισμένης  διακρατικής συνεργασίας και  ευρωπαίκής διαπραγμάτευσης για την τιμολόγηση των ακριβών καινοτόμων  φαρμάκων και των εμβολίων   σε προσιτές τιμές. Στις  συναντήσεις  των Υπουργών Υγείας των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου – που διευρύνθηκε ως πρωτοβουλία της Βαλέτα –  διακηρύχθηκε ότι η συνεργασία τους για την εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες με ταυτόχρονη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας, προβλέπει τη δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη προετοιμασία των διαπραγματεύσεων με τις Φαρμακοβιομηχανίες, ακόμη  και για κοινές προμήθειες ακριβών φαρμάκων. Διεκδίκηση ευρωπαϊκής πολιτικής δημόσιας υγείας –  πρόληψης, με δωρεάν χορήγηση όλων των αναγκαίων εμβολίων. Τα καθήκοντα αυτά συζητήθηκαν στην πρόσφατη 5η συνάντηση των 10 Χωρών της Πρωτοβουλίας της Βαλέτα που έγινε στην Αθήνα με αναβαθμισμένη Υπουργική εκπροσώπηση και κατέληξε σε προωθημένους στόχους.
 • Συγκρότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης της Τεχνολογίας στην Υγεία ( ΗΤΑ ) δηλαδή Μηχανισμού αξιολόγησης των νέων φαρμάκων, με κριτήρια επιστημονικά, θεραπευτικής αξίας για τους ασθενείς, τεκμηρίωσης του οφέλους, σύγκρισης με άλλες θεραπείες, αξιοπιστίας των κλινικών μελετών  και παράλληλα αξιολόγησης κόστους – οφέλους, αξιολόγησης  φαρμακευτικής καινοτομίας, καθώς και δημοσιονομικού κόστους. Η Επιτροπή στελεχώνεται από ανθρώπους με επιστημονική εξειδίκευση και επιστημονική καταξίωση.  Πρίν από την τελική εισήγηση της Επιτροπής ΗΤΑ προς τον Υπουργό Υγείας για έγκριση αποζημίωσης ενός νέου και ακριβού φάρμακου, θα προηγείται διαπραγμάτευση με την Φαρμακοβιομηχανία από Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης και εξοικονόμηση πόρων, παρά τις πιέσεις – εκβιασμούς ορισμένων πολυεθνικών φαρμάκου.
 • Εγγύηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των φαρμάκων από τον ΕΟΦ. Αναβάθμιση του εγκριτικού – ελεγκτικού – αναπτυξιακού ρόλου του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ – που λειτουργεί και ως εθνική φαρμακαποθήκη. Δημιουργία Εργαστηρίων με επικεφαλής ερευνητές.
 • Συγκράτηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ενδο – και εξω – νοσοκομειακής με κριτήρια τεκμηριωμένων αναγκών και δημοσιονομικής ισορροπίας. Επανεξέταση συνολική στις συσκευασίες φαρμάκων, που μπορεί να συμβάλλει σε σημαντικό οικονομικό όφελος.
 • Απαιτείται και ο συνετός επαναπροσδιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης  και η εκλογίκευση των επιστροφών και του ενιαίου  μηχανισμού των εκπτώσεων. Απαιτείται υπολογισμός στο σύνολο των Νοσοκομείων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών – περιλαμβανόμενων και των ανασφάλιστων – στη θετική λίστα φαρμάκων, στα νέα φάρμακα – στα ορφανά φάρμακα – στα ογκολογικά φάρμακα – στα αντιιικά φάρμακα – στους βιολογικούς παράγοντες – στα  φάρμακα για σπάνια νοσήματα, στις καινοτόμες – ειδικές  και υψηλού κόστους θεραπείες, στη θεραπεία με βλαστοκύτταρα – στη γονιδιακή θεραπεία – στην εξατομικευμένη ιατρική ακριβείας με εφαρμογές στην ογκολογία.
 • Φαρμακοεπαγρύπνηση για ανεπιθύμητες επιπτώσεις
 • Ενημέρωση των πολιτών για τη θεραπευτική βιοισοδυναμία των ποιοτικών γενοσήμων φαρμάκων με τα πρωτότυπα.
 • Πρόσβαση των ασθενών  σε φθηνά και ποιοτικά ελληνικά γενόσημα φάρμακα.  Η ανατιμολόγηση των φαρμάκων οφείλει να προστατεύει τα ελληνικά φθηνά φάρμακα, ορίζοντας όριο ασφαλείας  και όριο μέγιστης μείωσης.  Πρέπει να μην οδηγεί στη σταδιακή απόσυρσή τους – στην υποκατάσταση με πολύ ακριβότερες θεραπείες – στην μονοπωλιακή κυριαρχία των ακριβών εισαγόμενων φαρμάκων των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών – στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων – στην επιβάρυνση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.  Απαιτούνται ανεκτά κατώτερα όρια τιμών για τα γενόσημα, με βάση το κόστος ημερήσιας νοσηλείας και την ομογενοποίηση των τιμών για την ίδια δραστική ουσία και την ίδια περιεκτικότητα.
 • Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς με αναλυτική καταγραφή των φαρμάκων που λαμβάνουν. Άμεση κατάρτιση του ηλεκτρονικού φακέλου των χρονίως πασχόντων, των καρκινοπαθών, των ασθενών με σπάνια νοσήματα…
 • Διευκολύνσεις στη διείσδυση των ελληνικών ποιοτικών γενοσήμων αξιοποιώντας κίνητρα στους γιατρούς μας για τη φθηνή  δεοντολογική συνταγογράφηση.
 • Η συνεχής ενημέρωση – επιμόρφωση των γιατρών για τις δραστικές ουσίες, για  τα φαρμακευτικά σκευάσματα και τις νέες θεραπευτικές αγωγές πρέπει να γίνονται σε Ιατρικά Συνέδρια που διοργανώνονται  με την ευθύνη της Πολιτείας – του ΚΕΣΥ – του ΕΟΦ – των Επιστημονικών Εταιριών  κι όχι των Φαρμακευτικών Πολυεθνικών.
 • Οργάνωση Κέντρων Χρονίως Πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη, αγγειακά νοσήματα, ΧΑΠ… για ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση
 • Στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αποτελεί πολύ δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλει στη παραγωγική ανασυγκρότηση,  με τεράστια προστιθέμενη αξία και εξωστρέφεια, σημαντικές επενδύσεις, ερευνητικά προγράμματα,  δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας. Παροχή δυνατότητας στις Ελληνικές Φαρμακοβιομηχανίες να υποβάλλουν φακέλους για έγκριση γενοσήμων 1 έτος πριν τη λήξη της πατέντας, ώστε ταυτόχρονα με τη λήξη να υπάρχει και έγκριση της κυκλοφορίας τους.
 • Επιβολή προστίμων στα Υπερκαταστήματα που κάνουν παράνομη πώληση ΜΗΣΥΦΑ.
 • Ενθάρρυνση των επενδύσεων για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα
 • Προώθηση ουσιαστική των κλινικών μελετών. Νομοθετική ρύθμιση για τις αμοιβές των γιατρών ΕΣΥ που συμβάλλουν.
 • Στήριξη των πρωτοβουλιών οργάνωσης σημαντικών Ιατρικών Συνεδρίων στην Ελλάδα, καθώς και των πρωτοβουλιών ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα  από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας
 • Βράβευση των πρωτοβουλιών, των Φορέων, των Οργανισμών και Επιχειρήσεων του κλάδου της υγείας που διακρίνονται για τις βέλτιστες πρακτικές στις νέες προκλήσεις  – τις καινοτόμες δράσεις – τη ποιότητα των υπηρεσιών – την επεξεργασία φαρμακευτικών φυτών – την υγιή και ευφυή  επιχειρηματικότητα – τις εξαγωγές και την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών φαρμάκων και υγειονομικών υλικών –  τη συνεισφορά  στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση της υγείας ως πλήρους σωματικής – ψυχικής – κοινωνικής ευεξίας

Στους τομείς που αναφέραμε,  η  φαρμακευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης   θέτουν  προτεραιότητες,  σε στενή συνεργασία  με τον ΕΟΦ, με τον ΙΦΕΤ, με τον ΕΟΠΥΥ, με το ΚΕΣΥ, με Οργανισμούς που σχετίζονται θεραπευτικές αγωγές, αλλά και με τα Αντιπροσωπευτικά Όργανα των Γιατρών και των Φαρμακοποιών, με τους Φορείς των ασθενών, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους σχεδιασμούς και τις προτάσεις των Οργάνων της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας για τη βιώσιμη και ανταγωνιστική – στο παγκόσμιο περιβάλλον –  προοπτική της. Με εκπροσώπους όλων αυτών των Οργανισμών και Φορέων οφείλουμε σήμερα να σχεδιάσουμε συναντήσεις της Επιτροπής μας, ώστε να οδηγηθούμε στο τέλος των εργασιών μας σε τεκμηριωμένο αναλυτικό Πόρισμα προς την Ολομέλεια της Βουλής».

 

Πηγη:http://www.healthview.gr