Τι θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως με τον νέο κανονισμό παροχών! Όλες οι λεπτομέρειες

Ειδική αναφορά στα γυαλιά οράσεως αλλά και στα καταστήματα οπτικών που δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός παροχών του Οργανισμού που ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές.

Είτε σε συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, είτε προς ώρας ακόμη και από τα μη συμβεβλημένα καταστήματα οπτικών, μπορούν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να παίρνουν τα γυαλιά οράσεώς τους χωρίς να χάνουν τα χρήματά τους.

Άλλωστε μέχρι στιγμής ο κλάδος των οπτικών αρνείται να υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ καθώς οι οπτικοί φοβούνται ότι θα πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών από τον Οργανισμό, τη στιγμή που οι ίδιοι πληρώνουν από την τσέπη τους για τα γυαλιά που διαθέτουν στα καταστήματά τους.

Ήδη πάντως περνά ειδική ρύθμιση για τα γυαλιά οράσεως στα προαπαιτούμενα που ψηφίζονται την Πέμπτη στη Βουλή.

Τι θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως

Στο μεταξύ όμως και ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ που ψηφίζεται άρον άρον περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για τα γυαλιά οράσεως.

Όπως αναφέρεται:

«Στους ασφαλισμένους χορηγούνται για την αποκατάσταση της οπτικής τους οξύτητας, ένα ζεύγος γυαλιών (κάθε 4 χρόνια) ή φακοί επαφής (κάθε 2 χρόνια) τα οποία δύνανται να αντικατασταθούν, στον χρόνο που αναφέρεται ανωτέρω.

Σε παιδιά ως 12 ετών χορηγούνται γυαλιά ασφαλείας άθραυστα, κάθε 2 χρόνια.
Για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί γυαλιά σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει άλλα γυαλιά σε διάστημα τετραετίας, για άλλη διαταραχή όρασης.
Σε περίπτωση »κερατόκωνου» χορηγείται ειδικός κερατοκωνικός φακός που αντικαθίσταται κάθε εξάμηνο.

Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους αν δεν υπάρχουν συμβάσεις με τους παρόχους.
Οι τιμές αποζημίωσης διαμορφώνονται, έπειτα από διαβούλευση με τους παρόχους και ορίζονται με απόφαση Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ.
Σε περίπτωση αποζημίωσης των δικαιούχων, ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει για κάθε ζεύγος γυαλιών το ποσό των 100 ευρώ.

Η απόδοση της δαπάνης γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) της οπτικής διαταραχής, τα δεδομένα της μέτρησης οπτικής οξύτητας σε κάθε οφθαλμό, τα οποία τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα χορήγησης γυαλιών ή φακών επαφής».

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπολογίζει όπως λένε πηγές του HealthReport.gr ότι το επόμενο διάστημα οι οπτικοί θα αναγκαστούν να υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά δεν θα μπορούν να πωλούν τα είδη τους στο ασφαλισμένους του Οργανισμού με αποζημίωση.

Πηγη:http://www.healthreport.gr