Τι προτείνει το σχέδιο Πισσαρίδη για την Υγεία

Την τελική της έκθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρέδωσε στην κυβέρνηση η  Επιτροπή Πισσαρίδη. Όσον αφορά την υγεία, προτείνεται αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην πλήρη ανάπτυξη συστήματος ψηφιακού φακέλου ασθενούςπρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης.

Ακόμη, η επιτροπή προτείνει:

  • Μεγαλύτερη αυτονομία των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Εφαρμογή συστήματος παρακολούθησης κόστους και αξιολόγησης.
  • Εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης προμηθειών φαρμάκων και υλικών, με αύξηση όγκου γενόσημων φαρμάκων, χώρο για καινοτόμες θεραπείες και εφαρμογή πρωτοκόλλων στη συνταγογράφηση.
  • Διασύνδεση των επιστροφών και εκπτώσεων, που επιβάλλονται με χαρακτηριστικά καινοτομίας, έρευνας και επενδύσεων.
  • Ενίσχυση του συστήματος των κλινικών μελετών.

Να θυμίσουμε ότι πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης και Αναπληρωτής πρόεδρος ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ & καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE της Βρετανίας, και Κώστας Μεγήρ, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο Yale στις ΗΠΑ.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), και Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), ενώ συμμετείχε ο Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ) έως τον Ιούλιο του 2020.

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη και οι προτάσεις της δεν αποτελούν κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα και θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με σκοπό την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ, που αφορούν την Ελλάδα. Τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ανάπτυξης ύψους 750 δισ. ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης μετά από την πανδημία.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/