Την πρόταση του για τις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχει ήδη έτοιμη το υπουργείο Υγείας.
Στο ίδιο τραπέζι αναμένεται να καθίσουν στις 2 Νοεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επιτροπή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), προκειμένου να συζητήσουν την πρόταση του υπουργείου για τις νέες συλλογικές συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.
Ήδη ωστόσο η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχει διαμορφωθεί και είχε παρουσιασθεί πρόσφατα σε εκπροσώπους του κλάδου όπου βέβαια προκλήθηκε έντονη λεκτική διαμάχη, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.
Και φαίνεται ότι το υπουργείο Υγείας βιάζεται πια να συνάψει συμβάσεις με ειδικούς γιατρούς καθώς από το νέο έτος μπαίνει σε εφαρμογή το νέο σύστημα των παραπομπών από τους οικογενειακούς γιατρούς το οποίο ούτως ή άλλως είναι προβληματικό.
Άγνωστο βέβαια παραμένει ένα θα είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί το νέο σύστημα παραπομπών με την έλλειψη των οικογενειακών γιατρών.
Τι προτείνει το υπουργείο Υγείας για τους ειδικούς γιατρούς
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας αλλά και ο αν.Γενικός Γραμματέας αρμόδιος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Στ.Βαρδαρός πρότειναν στους εκπροσώπους των γιατρών να αναλάβει ο ΠΙΣ την ανεύρεση ειδικών γιατρών οι οποίοι θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ.
Μάλιστα όπως μεταφέρουν πηγές στο HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου πρότεινες να δημιουργηθεί ένας αναδιανεμητικός λογαριασμός μέσω του οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα πληρώνει τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
Στην περίπτωση όμως που ο ΠΙΣ δεν θα βρίσκει γιατρούς να συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό, αυτόματα θα μειώνονται τα κονδύλια από τον αναδιανεμητικό λογαριασμό.
Μάλιστα η σκέψη του υπουργείου Υγείας -όπως μεταφέρουν παραυρισκόμενοι στο HealthReport.gr– είναι να υποχρεώνει ο ΠΙΣ τους γιατρούς να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ έχοντας ως βασικό του όπλο την παραπομπή στο πειθαρχικό.
Οι γιατροί ερμήνευσαν την πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ως μέθοδο «εντέλλεστε» από τον ΠΙΣ στους ειδικούς γιατρούς, αφού θα πρέπει να τους υποχρεώνει να αφήνουν τα ιατρεία τους και να πηγαίνουν ακόμη και σε μακρινές περιοχές όπου δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Άγνωστο παραμένει βέβαια πως θα επισκέπτονται οι γιατροί απομακρυσμένες περιοχές για να καλύψουν ιατρικά τον πληθυσμό χωρίς ιατρικά μηχανήματα και όργανα.
Η συγκεκριμένη πρόταση πάντως του υπουργείου Υγείας είχε διατυπωθεί στην προκαταρκτική συζήτηση που είχε γίνει με εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι μάλιστα απείλησαν να μην ξαναβρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Τελικώς η συνάντηση θα επαναληφθεί στις 2 Νοεμβρίου με την ελπίδα στον κλάδο, ότι θα υπάρχει βελτιωμένη πρόταση που θα στηρίζεται σε τελείως διαφορετική βάση.
Και διαφορετικές αμοιβές στις συλλογικές συμβάσεις
Στο μεταξύ όμως και το θέμα των αμοιβών προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους γιατρούς, αφού το υπουργείο Υγείας προτίθεται να δίνει αρχικά το 20% του προϋπολογισμού στον ΠΙΣ προκειμένου να το διανείμει στους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς και στη συνέχεια θα αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση ο καθένας ξεχωριστά.
Ωστόσο αυτό που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων του κλάδου, όπως τονίζουν πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι το γεγονός ότι η πρόταση του υπουργείου περιείχε και διαφορετικές αμοιβές εάν ο ασθενής επισκέπτεται τον ειδικό γιατρό έπειτα από παραπομπή από οικογενειακό γιατρό ή όχι.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση στους γιατρούς υπόκεινται σε υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (claw back), που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%.
Πηγη:http://www.healthreport.gr