ΤΟΜΥ: Κληρώνουν από Σεπτέμβριο οι αλλαγές – Όλα τα σενάρια

Τις τελικές της αποφάσεις για όλες τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα, αναμένεται να γνωστοποιήσει τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση. Οι περιβόητες ΤΟΜΥ που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για να φέρουν πιο κοντά στις γειτονιές την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά και τα προγράμματα πρόληψης, πρόκειται να ενσωματωθούν σε ένα μεγάλο βαθμό στο νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αναμένεται από το Φθινόπωρο.

Άλλωστε απεδείχθη και στην πράξη ότι λόγω και της πανδημίας, καμία υγειονομική μονάδα δεν περισσεύει. Γι αυτό και η κυβέρνηση ανέτρεψε όπως φαίνεται τα αρχικά της σχέδια για κατάργηση του θεσμού των ΤΟΜΥ, και πλέον σκοπεύει να εντάξει τις «Μονάδες της γειτονιάς» στο νέο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι οι ΤΟΜΥ στο μεγαλύτερό τους ποσοστό θα ενταχθούν στο δίκτυο της ΠΦΥ και θα λειτουργούν επικουρικά στα Κέντρα Υγείας που θα είναι η βάση του συστήματος ανά περιοχή.

Βέβαια πολλές ΤΟΜΥ ακόμη και σήμερα υπολειτουργούν καθώς είτε δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον ρόλο για τον οποίο συστάθηκαν.

Το εγχείρημα πάντως θα κληθεί πλέον να υλοποιήσει ο νέος Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος να σημειωθεί πως βρίσκεται και σε άμεση επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία, στις ΤΟΜΥ εργάζονται συνολικά 1100 επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων.
Η αρχική σκέψη που προέβλεπε τη δημιουργία 239 ΤΟΜΥ ενείχε και την πρόσληψη 1.195 γιατρών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι πάνω από 550 γιατροί που έχουν προσληφθεί.

Το νομοσχέδιο που αφορά το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρόκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο στη Βουλή ανάλογα τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις εξελίξεις με τον κορονοϊός, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, ώστε μετά από διαβούλευση να ψηφιστεί.

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr