Τοποθετήθηκε για πρώτη φορά βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια στη Θεσσαλονίκη

Tο βηματοδοτικό κέντρο του Ιπποκρατείου προστέθηκε στα ολιγάριθμα ειδικά κέντρα στην Ελλάδα που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου στο ΓΝΘ Ιπποκράτειο και συγκεκριμένα σε ασθενή της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής.

Έτσι, το βηματοδοτικό κέντρο του Ιπποκρατείου προστέθηκε στα ολιγάριθμα ειδικά κέντρα στην Ελλάδα που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια νέα γενιά βηματοδοτών που είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος  και εμφυτεύονται άμεσα στην καρδιά χωρίς τη χρήση ηλεκτροδίων.

Έχουν κυλινδρικό σχήμα (περίπου σαν μια πολύ μικρή και λεπτή μπαταρία), δεν έχουν ηλεκτρόδια και το μέγεθός τους είναι περίπου δέκα φορές μικρότερο από αυτό ενός κλασικού βηματοδότη.

Με τη χρήση των νέων βηματοδοτών, αποφεύγονται σε μεγάλο ποσοστό επιπλοκές που σχετίζονται με την εμφύτευση ενός συμβατικού βηματοδότη και των ηλεκτροδίων που τον συνοδεύουν, πως ο πνευμοθώρακας, οι μετακινήσεις καλωδίων, τα αιματώματα, οι λοιμώξεις, η θρόμβωση φλεβών και η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.

Πηγή: https://www.voria.gr

 

Τα πλεονεκτήματα της νέας συσκευής για τους ασθενείς

Βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε ασθενή της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, την οποία διευθύνει ο καθηγητής Καρδιολογίας Βασίλης Βασιλικός. Ο βηματοδότης τοποθετήθηκε με επέμβαση που πραγματοποιήθηκε χτες και έτσι το βηματοδοτικό κέντρο του Ιπποκρατείου προστέθηκε στα ολιγάριθμα ειδικά κέντρα στην Ελλάδα, που πραγματοποιούν τη συγκεκριμένη επέμβαση.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Ιπποκρατείου, οι βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια είναι για μια νέα γενιά βηματοδοτών που είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος  και εμφυτεύονται άμεσα στην καρδιά χωρίς τη χρήση ηλεκτροδίων. Έχουν κυλινδρικό σχήμα (περίπου σαν μια πολύ μικρή και λεπτή μπαταρία), και το μέγεθός τους είναι περίπου δέκα φορές μικρότερο από αυτό ενός κλασικού βηματοδότη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τη χρήση των νέων βηματοδοτών, αποφεύγονται σε μεγάλο ποσοστό επιπλοκές που σχετίζονται με την εμφύτευση ενός συμβατικού βηματοδότη και των ηλεκτροδίων που τον συνοδεύουν, όπως ο πνευμοθώρακας, οι μετακινήσεις καλωδίων, τα αιματώματα, οι λοιμώξεις, η θρόμβωση φλεβών και η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας.

Πηγη:https://www.newsbeast.gr