Το επιμύθιο μίας επιστράτευσης

Γιατί οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν στην κλήση του υπουργείου;. Τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την τάξη των επαγγελματιών;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το πρώτο κύμα το περάσαμε ανώδυνα.
Στο δεύτερο και τρίτο κύμα εκρηκτικό κύμα όμως πρέπει να τονίσουμε τα εξής.
Οι ιδιώτες γιατροί, Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί γιατροί αλλά πολλές φορές και Καρδιολόγοι αλλά και άλλες ειδικότητες είναι αυτοί και κυρίως αυτοί που έκαναν το 90 % και παραπάνω της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης των ασθενών της χώρας τόσο από κορωνοϊό όσο και από τα υπόλοιπα νοσήματα τα οποία θα θυμίσω δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Πολύ συχνά μάλιστα όταν τα κρατικά νοσοκομεία έκλειναν τα τακτικά τους τμήματα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού οι ιδιώτες υποκατέστησαν πλήρως αυτές τις δραστηριότητες.
Οι ιδιώτες γιατροί ήταν και είναι ακόμα αυτοί που μιλούν και παρακολουθούν χιλιάδες ασθενείς με κορονοϊό οι οποίοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείων. Οι ιδιώτες γιατροί είναι αυτοί που όλο το τελευταίο εξάμηνο κάνουν και μεγάλο μέρος της ιχνηλατισης δίνοντας σωστές και ακριβείς οδηγίες σε ασθενείς και στους συγγενείς τους όταν ο Εοδυ κάτω από το δυσβάσταχτο φορτίο των χιλιάδων περιστατικών έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα. Δεν ψέγω τον Εοδυ. Αναμενόμενο είναι.
Πχ στην Μεγάλη Βρετανία το σύστημα ιχνηλάτησης έχει κοστίσει πάνω από 22 δις λίρες Αγγλίας και έχει εντοπίσει σχεδόν μόνο τους μισούς.
Πολλά από αυτά τα έκαναν χωρίς να λάβουν ποτέ αμοιβή από αυτούς που εξυπηρέτησαν.
Και έτσι έπρεπε. Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Και έτσι πρέπει να είναι.
Οι σύγχρονες κοινωνίες για να λέγονται σύγχρονες δεν χρειάζονται, ούτε πρέπει να έχουν ήρωες.
Επαγγελματίες πρέπει να έχουν.
Γιατί όμως δεν πάνε στα νοσοκομεία όπου τους καλούν;
Εδώ πρώτα θα εκφράσω κάποιες απορίες και θα ήθελα συναδέλφους από τριτοβάθμια κρατικά νοσοκομεία να σχολιάσουν.
1. Η Πάτρα εδώ και 1,5 μήνα έχει σταθερά 100 με 150 κρούσματα την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί αναλογικά με τον πληθυσμό σε 2.500 με 4.000 κρούσματα στην Αθήνα. Τι είναι αυτό που στα πλημμυρισμένα εδώ και μέρες νοσοκομεία της Πάτρας δεν απαιτεί επιπλέον ιατρούς αλλά απαιτεί η Αθήνα που ταυτόχρονα έχει επιστρατεύσει και ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία φυσικά έχουν και αυτά επιπλέον ιατρούς;
2. Έχει στο μυαλό του ο υπουργός τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν ή απλά πιεζόμενος από λαϊκίστικες αντιπολιτευτικές σειρήνες ζητάει γιατρούς;
3. Όταν θα μπουν οι γιατροί στις κλινικές, ξέρει ο υπουργός ότι αυτοί θέλουν οπωσδήποτε καμιά δεκαριά μέρες εκπαίδευση και ψήσιμο για να μάθουν τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα και τον τρόπο λειτουργίας των κλινικών;
4. Πώς θα δράσουν νομικά κατοχυρωμένοι οι γιατροί αυτοί;. Θα τους αφήσουν οι νοσοκομειακοί συνάδελφοι να βάζουν την υπογραφή τους στη θεραπεία των ασθενών ή δεν προβλέπεται νομικό πλαίσιο;;.
Θα σας πω εγώ. Δεν προβλέπεται νομικό πλαίσιο. Ο νοσοκομειακός γιατρός συνεχίζει να είναι υπεύθυνος κατά τον νόμο. Άρα ο ιδιώτης γιατρός δεν θα μπορεί να κάνει ιατρική δουλειά . Δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση Και για αυτή την δουλειά κε Υπουργέ λυπάμαι, δεν χρειάζονται γιατροί αλλά νοσηλευτές.
6. Γιατροί που δέχτηκαν προηγούμενες εκκλήσεις του υπουργού και δουλεύουν ήδη με μπλοκάκι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.
7. Αλλά ας πάει και το παλιάμπελο. Ας πούμε ότι δεν θέλουμε χρήματα. Δεν είναι η πρώτη ούτε η φορά που θα κάνουμε οι γιατροί είτε κρατικοί, είτε ιδιώτες απλήρωτη δουλειά. Αλλά…
8. Το ιατρείο ενός ιδιώτη έχει ανελαστικά έξοδα που ανάλογα το μηνιαίο κόστος μπορεί να είναι από 1000 έως 1500 ευρώ. Αυτά πρέπει να συνεχίζουν να πληρώνονται. Και όχι μόνο αυτό. Οι εξωτερικοί ασθενείς σε πληρώνουν γιατί σε θέλουν διαθέσιμο. Αν εσύ είσαι μόνιμα στο νοσοκομείο ο ασθενής απλά θα διαλέξει άλλον.
9. Έχοντας δουλέψει και έως επιμελητής σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο έχω να πω τούτο. Ότι τους γιατρούς σε αυτά τα νοσοκομεία το κράτος εδώ και χρόνια δεν τους πληρώνει αλλά τους κοροϊδεύει πραγματικά. Οι μισθοί τους έπρεπε να είναι πολλαπλάσιοι. Και μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες του ελληνικού δημοσίου όπου τίποτε δεν είναι δεδομένο και η καθημερινή άσκηση της ιατρικής έχει μυριάδες μικρά γραφειοκρατικά εμπόδια.
10. Είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι αυτό το παιχνίδι επιστράτευσης των κακών ιδιωτών είναι ένα κλασσικό blame game που εκπορεύεται από μια πολιτική ηγεσία που πέφτει θύμα υγειονομικού λαϊκισμού χωρίς να ξέρει τις πραγματικές ανάγκες, ίσως και λόγω έλλειψης κλινικής εμπειρίας.
Οι ιδιώτες γιατροί από την αρχή της επιδημίας κράτησαν την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ψηλά και την κρατούν χρόνια τώρα. Αν θέλετε ρωτήστε ανθρώπους που έχουν έρθει σε επαφή με συστήματα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης σε δυτικά Ευρωπαϊκά κράτη και ξαναμιλάμε.
Οι σοβαρές χώρες δεν χρειάζονται ήρωες ούτε στρατιώτες. Θεσμούς και επαγγελματίες χρειάζονται και οι ιδιώτες γιατροί της Ελλάδας είναι ακριβώς αυτό.
Αντώνης Δαρτζέντας –
Παιδίατρος
Πηγή: http://medispin.blogspot.com/