Το μήνυμα της «Φλόγας» για τη σημερινή Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Την ανάγκη εξειδικευμένης και ολιστικής φροντίδας για τα παιδιά και εφήβους με καρκίνο επισημαίνει ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος, κάθε χρόνο στην Ευρώπη πραγματοποιούνται 15.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου σε παιδιά μέχρι 15 ετών και 20.000διαγνώσεις σε εφήβους και νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι 1 παιδί κάθε 600 γεννήσεις θα αναπτύξει καρκίνο πριν την ηλικία των 20 ετών και καθημερινά περίπου 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στη χώρα μας νοσούν από καρκίνο περίπου 320 παιδιά τον χρόνο. Ποσοστό 70-80% από αυτά νοσηλεύονται στα παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα της Αθήνας, 20-25% στη Θεσσαλονίκη και περίπου 5% στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ οι έφηβοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των ενηλίκων.

«Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη» τονίζει η «Φλόγα», ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα και σημασία στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και της τεχνολογίας θέτει στη διάθεση των παιδιών νέα διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία και νέες πρακτικές, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα ίασης σε ποσοστό περίπου 80%.

«Στόχος και επιδίωξή μας να προσφέρουμε στο Ελληνόπουλο ίσες ευκαιρίες ίασης με κάθε παιδί στα μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Το επιστημονικό προσωπικό που θα εφαρμόσει τις νέες πρακτικές στη χώρα μας υπάρχει και αγωνίζεται μαζί μας» αναφέρει ο Σύλλογος και ζητά:

  • Πρόσληψη μονίμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, όχι επικουρικού.
  • Διευκόλυνση ιατρών και νοσηλευτών να παρακολουθούν τις εξελίξεις της ιατρικής με τη χρηματοδότηση και συμμετοχή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια.
  • Συνεχή ανανέωση και συντήρηση του διαγνωστικού και θεραπευτικού ιατρικού εξοπλισμού.
  • Ευελιξία στην κίνηση του φαρμάκου, επιτάχυνση της διαδικασίας για τα πειραματικά φάρμακα.
  • Δημιουργία δομών για την παρακολούθηση των απώτερων συνεπειών.
  • Έγκριση και κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων (μοριακοί έλεγχοι, βιολογικοί παράγοντες κ.ά.)

footer floga

Πηγη:http://www.onmed.gr