Το μοντέλο αποζημίωσης «Netflix» σε εφαρμογή

Εναλλακτικές συνταγές αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, ιδιαιτέρως των νεότερων και ακριβότερων εξ αυτών, αναζητούν φορείς και συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Μια μέθοδος που φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς συνδέει τη διασφάλιστη στην πρόσβαση αποζημιώνοντας βάσει συνδρομής.

Το θέμα είχε τεθεί στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τη Mary Harvey, πρώην Υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας να αναφέρει πως όπως δεν αγοράζουμε πλέον δίσκους ή cd, αλλά πληρώνουμε για μια συνδρομή σε υπηρεσίες, «όπως το Spotify ή στο Netflix για τις ταινίες, στο μέλλον ίσως να πληρώνουμε συνδρομή για φαρμακευτικά προϊόντα, χωρίς να σχετίζεται με τον όγκο».

Διαβάστε επίσης:  «Συνδρομή» αντί συνταγής

Στις ΗΠΑ αποφάσισαν να «επισπεύσουν» τις διαδικασίες. Συγκεκριμένα, στη Λουιζιάνα, ένα μοντέλο “Netflix” αποζημίωσης θεραπειών για την Ηπατίτιδα C έχει βρει ανταπόκριση από τρεις εκ των βασικών φαρμακευτικών εταιρειών. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας της πολιτείας η AbbVie, η θυγατρική της Gilead Asegua Therapeutics  και η MSD (Merck & Co. στις ΗΠΑ) κατέθεσαν προσφορές. Στο πλαίσιο του μοντέλου εκτιμάται ότι, έναντι ενός συγκεκριμένου ποσού, θα αποκτήσουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες δεκάδες χιλιάδες ασθενείς με Ηπατίτιδα C, κάποιοι από τους οποίους καλύπτονται από τη Medicaid και άλλοι από τις κρατικές φυλακές στις οποίες κρατούνται.

Η Λουιζιάνα στοχεύει να έχει υπογράψει συμφωνίες με μία ή περισσότερες από τις εταιρίες εντός του Ιουνίου. Η πρόσβαση στις νέες θεραπείες θα είναι απεριόριστη, ενώ με το τρέχον κόστος τους λιγότερο από 3% των ατόμων με Ηπατίτιδα C, που εντάσσονται στη Medicaid και ελάχιστοι κρατούμενοι είχαν πρόσβαση. Ο συνολικός πληθυσμός «στόχος» ξεπερνά τις 39 χιλιάδες άτομα.

‘Όπως αναφέρει το Fiercepharma, η Λουιζιάνα δεν είναι η μόνη πολιτεία που επιδιώκει την εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου «συνδρομής». Η Washington επίσης ετοιμάζει αντίστοιχο σχέδιο, το οποίο όμως προβλέπει μια διαδικασία προσφορών, με έναν μόνο «νικητή».

Πηγη:https://virus.com.gr/