Το πρώτο εμβόλιο για την ελονοσία!

Ξεκινάει στο Μαλάουι η πρώτη δοκιμή μεγάλης κλίμακας του πρώτου εμβολίου, που φαίνεται να προστατεύει μερικώς τα παιδιά από την ελονοσία.

Μικρότερης κλίμακας δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν το 40% των παιδιών ηλικίας 5 έως 17 μηνών που το έλαβαν. Το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί στο παράσιτο της ελονοσίας.

Τα κρούσματα ελονοσίας αυξάνονται πάλι μετά από μια δεκαετία επιτυχίας στην καταπολέμηση της θανατηφόρας νόσου. Περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων και των 435.000 θανάτων αφορούν την Αφρική με τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Το 2017, το Μαλάουι είχε περίπου 5 εκατ. επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και έχει επιλεγεί – μαζί με την Κένυα και τη Γκάνα – για να χρησιμοποιηθεί στον πειραματικό εμβόλιο μεγάλης κλίμακας του νέου εμβολίου.

30 χρόνια

Το εμβόλιο έχει αναπτυχθεί εδώ περισσότερο από 3 δεκαετίες από επιστήμονες της εταιρείας GSK (1987). Ακολούθησαν πολλά χρόνια δοκιμών, που υποστηρίχθηκαν από πολλές οργανώσεις και την πρωτοβουλία Path Malaria Vaccine Initiative με κόστος πάνω από 1 δις δολάρια.

Αυτή η τελευταία φάση συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η οποία αναφέρει ότι το εμβόλιο είναι το πρώτο που παρέχει κάποια προστασία στα παιδιά. Η αποτελεσματικότητα (σχεδόν 40%) δεν είναι υψηλή σε σύγκριση με τα εμβόλια για άλλες ασθένειες, αλλά ο ΠΟΥ δηλώνει ότι το εμβόλιο θα προσθέσει ήδη στα προληπτικά μέτρα, όπως τα δίχτυα και τα εντομοκτόνα, που χρησιμοποιούνται ήδη.

Το εμβόλιο πρέπει να χορηγείται 4 φορές – μία φορά το μήνα για τρεις μήνες και στη συνέχεια μία τέταρτη δόση 18 μήνες αργότερα. Οι δοκιμές ξεκινούν στο Μαλάουι και σύντομα σε Κένυα και Γκάνα, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/