Το πρώτο κρούσμα στον κόσμο ηπατίτιδας Ε από αρουραίο σε άνθρωπο

Ένας άνδρας στο Χονγκ Κονγκ εμφάνισε τον ιό της ηπατίτιδας Ε, τον οποίο “κόλλησε” από αρουραίο. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό στον κόσμο και προκαλεί έντονη ανησυχία.

Οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν το στέλεχος του ιού, μετά από εξετάσεις που έκαναν στον ασθενή, αφού εκείνος είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Έκπληκτοι είδαν τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ότι η ηπατίτιδα, που είχε εμφανίσει ο 56χρονος άνδρας, ήταν «εξαιρετικά αποκλίνουσα» από το στέλεχος, που επηρεάζει συνήθως τους ανθρώπους.

Παραμένει ασαφές πώς, ακριβώς, μεταδόθηκε η ηπατίτιδα Ε στον ασθενή. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο 56χρονος ζει σε ένα συγκρότημα κατοικιών, όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι αρουραίοι τρέφονται από τους κάδους απορριμμάτων – κάτι που παρατηρείται πολύ συχνά, όχι μόνο στην εξοχή, αλλά και στις μεγαλουπόλεις…

“Υποθέτουμε ότι η μόλυνση των τροφίμων από μολυσμένα περιττώματα αρουραίων είναι δυνατή”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στην σχετική έκθεση που συνέταξαν.

Ο άντρας είχε δει περιττώματα αρουραίων στο σπίτι του, αλλά όχι τα ίδια τα ζώα. Έλαβε την κατάλληλη θεραπεία και τώρα αναρρώνει, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, αναφέρει η βρετανική Independent.

Η ηπατίτιδα Ε μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένου πόσιμου νερού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και μπορεί να αποβεί μοιραία για τις εγκύους.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Yuen Kwok-yung και τον Dr Siddharth Sridhar από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο του 2018 στο ιατρικό περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Πηγη:http://healthmag.gr