Το “ράδιο αρβύλα” του καρκίνου

Εν έτει 2018 και, παρά το γεγονός ότι έχουν συντελεστεί μεγάλες πρόοδοι στην αντιμετώπιση του καρκίνου, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται τη νόσο και να μην γνωρίζουν τους πραγματικούς κινδύνους, ανησυχώντας άσκοπα για ψεύτικα αίτια.

Η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος είναι ένα θέμα, που προσφέρεται για τρομολαγνεία… Όμως νέα, μεγάλη επιστημονική μελέτη “ξεμπροστιάζει” όλα αυτά που ανθούν ως “παραφιλολογία” και ως “αστικοί μύθοι”, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Από το στρες και τα πρόσθετα στα τρόφιμα, μέχρι τα πλαστικά μπουκάλια νερού και τους φούρνους μικροκυμάτων, μόνο στο κάπνισμα έπεσαν μέσα σχετικά με τη σχέση του με την εμφάνιση καρκίνου οι 1330 βρετανοί – το 88% από αυτούς συγκεκριμένα – που συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Cancer.

Το κάπνισμα, το πλεονάζον βάρος και η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι οι μεγαλύτερες αιτίες του καρκίνου, που μπορούν να αποφευχθούν.

Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο της Βρετανίας δήλωσε ότι περίπου τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να προληφθούν, μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές από το UCL και από το Πανεπιστήμιο Leeds διαπίστωσαν ότι πάνω από το 40% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει εσφαλμένα ότι το στρες (41,7%) και τα πρόσθετα τροφίμων (41,1%) προκάλεσαν καρκίνους.

Το ένα τρίτο πιστεύει, επίσης λανθασμένα, ότι οι ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες (35%) και η κατανάλωση γενετικώς τροποποιημένων (GM) τροφίμων (34%) ήταν παράγοντες κινδύνου, ενώ το 19% σκέφτηκε ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων προκάλεσαν καρκίνο. Ένα 15%, εξάλλου, υποστήριξε ότι πολλά περιστατικά καρκίνου οφείλονται στο πόσιμο νερό από πλαστικά μπουκάλια.

Κι όλα αυτά χωρίς κάποια επιστημονική απόδειξη.

Η πίστη σε ψευδείς αιτίες, που προκαλούν καρκίνο, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έχουν ανθυγιεινές συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο εκείνοι που ήταν καλύτερα ενημερωμένοι για τα αποδεδειγμένα αίτια του καρκίνου, ήταν πιο πιθανό να μην καπνίζουν, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Ήταν, επίσης, πιο πιθανό να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ο Dr Samuel Smith από το Πανεπιστήμιο Leeds δήλωσε σχετικά: “Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες έρευνες φαίνεται ότι, ο αριθμός των ανθρώπων, που πιστεύουν σε αναπόδεικτα αίτια του καρκίνου, έχει αυξηθεί από την αρχή του αιώνα, κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στον τρόπο πρόσβασης στις ειδήσεις και στις πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου και μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας να ενημερωθεί σωστά το κοινό για τα αίτια του καρκίνου, αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη ζωή τους και να διασφαλίζουν ότι δεν ανησυχούν άσκοπα”.

Πηγη:http://healthmag.gr