Το υπουργείο Υγείας βάζει τάξη στον ΕΟΠΥΥ

Kεντρικό ρόλο στη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαδραματίσει η νέα αντιπρόεδρος του οργανισμού, Θεανώ Καρποδίνη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι σύγχρονος, ευέλικτος, µοντέρνος και οικονοµικά βιώσιµος και, το κυριότερο από όλα αυτό που µας απασχολεί, να υπηρετεί τον πολίτη, να µην τον ταλαιπωρεί, να τον εξυπηρετεί, να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του. Είναι ένα θέµα το πώς θα µετασχηµατιστεί ο οργανισµός σε αυτό το οποίο περιέγραψα. Σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν µπορεί να γίνει εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει κάνει ποτέ ισολογισµό».
∆εν ήταν η ως άνω µια απλή δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος προσήλθε το πρωί της 5ης Αυγούστου πολύ διαβασµένος στην έδρα του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ηταν µια δήλωση έµπλεη νοήµατος.
Πράγµατι, µε το πρώτο διυπουργικό νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, το οποίο ψηφίστηκε πολύ πρόσφατα από την Ολοµέλεια της Βουλής, υπερψηφίστηκε επίσης µια νοµοθετική διάταξη, την οποία κατάρτισαν και πρότειναν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας, αλλά αγνοήθηκε «περιέργως» από το σύνολο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ…
Πρόκειται για εκείνη τη διάταξη µε την οποία δίδεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να συνάψει συµβάσεις µε ιδιωτικές λογιστικές εταιρείες, προκειµένου ο οργανισµός να καταρτίσει και να εκδώσει απολογισµούς και ισολογισµούς.
Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του Βασίλη Κικίλια, οι ισολογισµοί του ΕΟΠΥΥ θα ξεκινούν από κάποιο έτος στο πρόσφατο παρελθόν και θα πάψει πλέον να αποτελεί εµπόδιο για την κατάρτισή τους η µη καταγραφή των περιουσιών των επιµέρους ασφαλιστικών ταµείων οι κλάδοι Υγείας των οποίων ενοποιήθηκαν το 2012 µε τον ΕΟΠΥΥ.
Κεντρικό ρόλο
Βασικό και κεντρικό ρόλο στη ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ, για την οποία είναι αποφασισµένος βαθιά ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, αναµένεται να διαδραµατίσει η νέα αντιπρόεδρος του οργανισµού, Θεανώ Καρποδίνη, πρώην υψηλόβαθµο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Μπορεί ο τέως πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίµης, να επαίρεται δήθεν προσωπικά για τη δραστική µείωση των ληξιπρόθεσµων χρεών του οργανισµού προς τους παρόχους του, αλλά το πρόσωπο που συνέβαλε από την πρώτη στιγµή καθοριστικά και στο οποίο οφείλεται η αναγνώριση της επιτυχίας της όλης προσπάθειας δεν είναι άλλο από τη Θεανώ Καρποδίνη. Σύµφωνα µε όσα αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ στα «Π», η κ. Καρποδίνη «δεν είναι ούτε τυχαία ούτε χθεσινή στον ΕΟΠΥΥ. Γνωρίζει τα θέµατα, διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων µε το προσωπικό του οργανισµού, είναι άριστη τεχνοκράτης και δείχνει να έχει διάθεση να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές στον οργανισµό».
Η κ. Καρποδίνη έχει σπουδάσει ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, µε εξειδίκευση στη Λογιστική και τη Χρηµατοδότηση, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών και είναι κάτοχος µεταπτυχιακού τίτλου στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων. ∆ιαθέτει εµπειρία διοίκησης δεκαεπτά ετών τόσο στον ιδιωτικό τοµέα, ως υψηλόβαθµο στέλεχος επιχειρήσεων, όσο και στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση τα τελευταία δέκα χρόνια, ως ειδική σύµβουλος στο ΓΛΚ του υπουργείου Οικονοµικών. Κυρίως, όµως, έχει ασχοληθεί µε τον χρηµατοοικονοµικό έλεγχο Α.Ε., ισολογισµών-απολογισµών φορέων του ∆ηµοσίου, ενώ είχε την ευθύνη του Προγράµµατος Εξόφλησης Ληξιπρόθεσµων Οφειλών Φορέων Γενικής Κυβέρνησης 2012-2014, ως ειδική σύµβουλος του ΓΛΚ.
Εισηγήσεις
Εξάλλου, δεν είναι µόνον ότι η νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διαθέτει τη γνώση και την όρεξη να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στον οργανισµό. Είναι επίσης το γεγονός ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει θέσει στο φουλ τις µηχανές του υπηρεσιακού δυναµικού του υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρµόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου αναφέρουν στα «Π» ότι «ο Βασίλης Κικίλιας ακούει τους υπηρεσιακούς παράγοντες και αποδέχεται εισηγήσεις του υπηρεσιακού µηχανισµού, κάτι το οποίο είχαµε πάρα πολλά χρόνια να ζήσουµε στο υπουργείο!»
Οπως µας εξηγούν οι ίδιοι, τόσο ο Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαµάνης, έχουν ήδη αναβαθµίσει ουσιαστικά, ποσοτικά και ποιοτικά, τον ρόλο και το έργο του υπηρεσιακού µηχανισµού του υπουργείου, ενώ «δείχνουν να έχουν µεγάλη διάθεση να προχωρήσουν σε σειρά αλλαγών, τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και γενικότερα», µε τον κ. Κικίλια να έχει ήδη αποκτήσει πλήρη εικόνα για την κατάσταση και την ανθρωπογεωγραφία του οργανισµού και τον κ. Κοντοζαµάνη να φέρνει µαζί του την πρότερη γνώση και εµπειρία του στον χώρο της Υγείας και του ίδιου του υπουργείου.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com