Το “Medicare for all” και η κατάργηση της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας

Στο επίκεντρο των προτάσεων “Medicare for all” που υπερασπίζεται ο γερουσιαστής Bernie Sanders και πολλοί Δημοκρατικοί είναι μια επαναστατική ιδέα: Να καταργηθεί η ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Οι υποστηρικτές θέλουν να καταργήσουν το περίπλοκο, κερδοσκοπικό χάος ενός συστήματος υγείας και να ξεκινήσουν νέα με έναν ενιαίο κυβερνητικό ασφαλιστή, ο οποίος θα καλύπτει τα ίδια.

Αλλά η απομάκρυνση από μια ολόκληρη βιομηχανία θα ήταν επίσης βαθειά ενοχλητική. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας απασχολεί τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, καλύπτει περίπου 250 εκατομμύρια Αμερικανούς και παράγει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα. Τα αποθέματα των εταιρειών αποτελούν βασικό στοιχείο των αμοιβαίων κεφαλαίων που συνιστούν εκατομμύρια αποταμιεύσεις των Αμερικανών .

Μια τέτοια αλλαγή θα κλονίσει ολόκληρο το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο αποτελεί το 1/5 της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς νοσοκομεία, ιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα νέο σύνολο κανόνων. Οι περισσότεροι Αμερικανοί θα είχαν έναν νέο ασφαλιστή – την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – και πολλοί θα βρίσκουν τα αποθέματα ασφάλισης υγείας στα χαρτοφυλάκιά τους συνταξιοδότησης πολύ λιγότερο αξιοποιήσιμα .

“Μιλάμε για την αλλαγή ροών χρημάτων σε μια τεράστια κλίμακα “, δήλωσε ο Paul Starr, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton και συγγραφέας του βιβλίου “Η κοινωνική μεταμόρφωση της αμερικανικής ιατρικής: Η άνοδος ενός κυρίαρχου επαγγέλματος και η δημιουργία ενός μεγάλου Βιομηχανία.” «Δεν υπάρχει προηγούμενο στην αμερικανική ιστορία που συγκρίνεται με αυτό», είπε.

Οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να μελετούν βασικά ερωτήματα σχετικά με το τι θα σήμαινε αυτό το είδος αλλαγής και διαφωνούν για το αν θα κόστιζε περισσότερο ή λιγότερο από το σημερινό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Κανείς δεν έχει εξετάσει τον πλήρη οικονομικό αντίκτυπο τέτοιων σχεδίων στις θέσεις εργασίας, στους μισθούς, στους επενδυτές, στους γιατρούς και στα νοσοκομεία – ή στις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας. Μια τέτοια δέσμευση θα ήταν δύσκολη, δεδομένης της ασάφειας των βασικών μερών των προτάσεων που συζητήθηκαν και των ευρύτερων πιθανών επιπτώσεων..

Στην πλειονότητά τους άλλες χώρες με συστήματα μεμονωμένου πληρωτή επιτρέπουν έναν πιο εκτεταμένο, ανταγωνιστικό ρόλο για την ιδιωτική κάλυψη. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, όλοι καλύπτονται από ένα δημόσιο σύστημα, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν επιπλέον για ασφάλιση που τους δίνει πρόσβαση σε ιδιωτικούς γιατρούς. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης δεν διαθέτουν συστήματα μεμονωμένου πληρωτή, αλλά επιτρέπουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να ανταγωνίζονται με εξαιρετικά αυστηρούς κανονισμούς.

Πηγη:https://www.healthweb.gr/