Τρεις προτάσεις ΙΣΑ για να μην μπει λουκέτο στα διαγνωστικά ιατρεία

Τρεις προτάσεις καταθέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εν όψει του κινδύνου να μπει λουκέτο στα ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, του προέδρου Γ. Πατούλη, με τους προέδρους των επιστημονικών Ενώσεων και Ομοσπονδιών, με θέμα τη ληστρική τακτική της κυβέρνησης που παραδίδει την υγεία, στα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Α Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος.

Οι εκπρόσωποι των Φορέων, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, για τη ρύθμιση που προβλέπεται στον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, θεσπίζονται μηδενικές ή μειωμένες συμμετοχές, στις διαγνωστικές εξετάσεις, των ασθενών με ΕΚΑΣ και χρόνιες παθήσεις – κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημα του ΙΣΑ. Ωστόσο το κόστος, για την κοινωνική αυτή πολιτική της κυβέρνησης, το επιβαρύνεται ο διαγνωστικός κλάδος. Πλέον οδηγείται στην οικονομική καταστροφή.

Πρόκειται για απαράδεκτη και παράνομη επίταξη του εισοδήματος των γιατρών καθώς η κάλυψη της δαπάνης αυτής δεν προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ,αλλά χρεώνεται στους γιατρούς με το εκβιαστικό clawback.

Οικονομική εξαθλίωση

«Το Υπουργείο Υγείας οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στη ξενιτειά τον ιατρικό κλάδο. Παραδίδει την υγεία του ελληνικού λαού στα μεγάλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν αλώσει το χώρο.

Η πολιτική που ακολουθείται αποτελεί την ταφόπλακα των μικρών εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων. Είναι ενάντια τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών.

Αίτημά μας είναι ένα σύστημα που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους του πολίτες στο τελευταίο άκρο στης Ελλάδας».

Στο πλαίσιο της έκτακτης σύσκεψης αποφασίσθηκαν μεταξύ άλλων να γίνει εξουσιοδότηση στους Ιατρικούς Συλλόγους, για να προβούν σε καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΙΣΑ ζητά:

• Να εξαιρεθεί από το clawback και το rebate, το ποσό που προκύπτει για τη συμμετοχή του ασθενούς. Να πληρωθεί από ειδικό κωδικό του ΕΟΠΥΥ πέρα του προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις

• Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, για ιατρικές πράξεις και εξετάσεις ΠΦΥ

• Να γίνει έκπτωση του ποσοστού του clawback, στο επίπεδο του κουρέματος που υπέστησαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των παρελθόντων ετών.

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr/