Τριγμοί κατά του προέδρου του ΠΟΥ – Σχεδόν 1 εκατ. υπογραφές για την παραίτησή του

Μια διαδικτυακή εκστρατεία στις ΗΠΑ, που ζητά την παραίτηση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προσέγγισε το 1 εκατομμύριο υπογραφές. Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, πολιτικός της Αιθιοπίας επικεφαλής του υγειονομικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών ως γενικός διευθυντής από τον Ιούλιο του 2017, δέχεται σφοδρότατη κριτική για τους χειρισμούς του στην πανδημία του κοροναϊού, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ νοσεί ήδη περισσότερο από 1.7 εκατομμύριο.
Συγκεκριμένα, ο Tedros κατηγορήθηκε ότι επέτρεψε στην Κίνα να υποτιμήσει τον αντίκτυπο του ιού στη Wuhan, πόλη που πιστεύεται ότι ήταν το σημείο προέλευσης για το θανατηφόρο ξέσπασμα. Οι φερόμενοι χαμηλού βαθμού αριθμοί από την Κίνα έχουν επηρεάσει την ικανότητα των άλλων εθνών να ανταποκριθούν επαρκώς στην εκδήλωση, ισχυρίστηκαν οι επικριτές.
“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Tedros Adhanom Ghebreyesus δεν είναι κατάλληλος για το ρόλο του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ,” αναφέρει η αναφορά με 853.000 υπογραφές, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Change.org , ζητώντας την άμεση παραίτησή του.
“Πολλοί από εμάς είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι”, συνεχίζει η αναφορά. «Πιστεύουμε ότι ο ΠΟΥ πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερος. Χωρίς οποιαδήποτε έρευνα, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus πιστεύει αποκλειστικά στον [θάνατο] και τους μολυσμένους αριθμούς που η κινεζική κυβέρνηση προσέφερε μαζί τους “.
Οι νομοθέτες των ΗΠΑ συγκαταλέγονται στους σκληρότερους επικριτές του Tedros. Ομάδα Ρεπουμπλικανών από την Επιτροπή Εποπτείας του Σώματος έγραψε στον πρόεδρο του ΠΟΥ, ζητώντας να αποκαλύψει την ακριβή φύση της σχέσης του με τους Κινέζους αξιωματούχους.
“Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ο ΠΟΥ έχει αποφύγει να ρίξει ευθύνη στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία είναι ουσιαστικά το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας”, έγραψαν οι Ρεπουμπλικανοί. «Εσείς, ως ηγέτης του  ΠΟΥ, φτάσατε μέχρι και να επαινείτε τη« διαφάνεια »της κινεζικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν, στην πραγματικότητα, το καθεστώς έχει αποκρύψει στοιχεία, δημοσιεύοντας αμφιλεγόμενες στατιστικές σχετικά με τις λοιμώξεις και τους θανάτους». Η εν λόγω επιστολή ανέφερε ένα μήνυμα του Ιανουαρίου στο Twitter, στο οποίο ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν «σαφή στοιχεία» για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου,  Peter Navarro αναφέρθηκε στον Tedros ως έναν από τους “πληρεξούσιους” της κινεζικής κυβέρνησης,  καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή σε διάφορους οργανισμούς υπό την αιγίδα  του ΟΗΕ. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάσει σοβαρά τη μείωση της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, αφού ο πρόεδρος κατηγόρησε τον οργανισμό για την αποτυχία του χειρισμού της πανδημίας του κοροναϊού.  «Μην πολιτικοποιείτε την πανδημία» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΟΥ και πρόσθεσε:  «Μερικές χώρες με ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης φάνηκαν «πραγματικά έκπληκτες από αυτή την πανδημία. Αυτό δείχνει  ότι κάθε σύστημα θα μπορούσε να έχει κενά”, είπε, “και θα πρέπει να έχουμε την ταπεινοφροσύνη να δούμε σε ποιο βαθμό είναι το σύστημα μας προετοιμασμένο, πού είναι τα κενά και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε για το μέλλον”.
Πηγή: https://www.healthweb.gr/