Τσιόδρας: Γιατί εκτοξεύθηκαν τα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα;

Μετά από 70 ημέρες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπροσώπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας επιστρέψε “ζωντανά”  με μάσκα στους τηλεοπτικούς δείκτες.

Μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τονίζοντας ότι οι λόγοι της αύξησης των κρουσμάτων είναι τα περισσότερα τεστ, καθώς και η άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με άνοιγμα του τουρισμού και φαινόμενα συγχρωτισμού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεώτερες ηλικίες.

Στην συνέχεια μίλησε και για το ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ασυμπτωματικά κρούσματα στην χώρα μας, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων.

Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα”, συμπλήρωσε, αναφέροντας ως μοναδικό θετικό στοιχείο τον μικρό αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Μικρές ηλικίες

Στην συνέχεια μίλησε και για το ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ασυμπτωματικά κρούσματα στην χώρα μας!

Μίλησε για την επικοινωνία με γιατρό, που όπως είπε, «σήμερα νοσήλευε 3 ανθρώπους νεαρής ηλικίας 20, 30 και 50 ετών, ένας εξ αυτών σε διαδικασία διασωλήνωσης. Δεν γνωρίζουμε, ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των εκδηλώσεων του ιού», είπε.Αναφερόμενος στους νέους είπε: «Και εγώ αν ήμουν 17χρονος θα αμφισβητούσα»

Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα”, συμπλήρωσε, αναφέροντας ως μοναδικό θετικό στοιχείο τον μικρό αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στην “μάχη” για την εξεύρεση του εμβολίου που θα δώσει τέλος στον εφιάλτη, ενώ ακόμη σημείωσε πως η ΕΕ εξασφάλισε την ρεμδεσιβίρη.

Στο 1 ο δείκτης R

Ένα θετικό, πάντως, τόνισε πως είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας. Σημείωσε ότι παρατηρείται μία μικρή αύξηση στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις.

«O στιγμίαιος βαθμός αναπαραγωγής αυτή τη στιγμή έχει φτάσει στο 1. Μέχρι στιγμής δε φαίνεται ένα R μεγαλύτερο από 1. Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων θα πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1» σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.

 

 

Πηγή: https://www.healthreport.gr