Τσιόδρας για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS: «Με πίστη στην επιστήμη… η ανθρωπότητα θα νικήσει και αυτόν τον ιό»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έδωσε ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα κατά του κοινωνικού στίγματος

Ηχηρό και σαφές μήνυμα κατά του κοινωνικού στίγματος που ακολουθεί τις λοιμώδεις μεταδοτικές νόσους και το οποίο μοιάζει να «πολλαπλασιάζεται» όπως οι ιοί όταν βρεθούν στο κατάλληλο περιβαλλον, έστειλε με την παρέμβαση του σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα AIDS, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογιας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, στη διάρκεια ανοιχτής διαδικτυακής συζήτησης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή».

Ο ιός HIV/AIDS ήταν μια ακόμη αφορμή για να διατυπώσει την πάγια θέση του κατά του στίγματος των ασθενών με HIV/AIDS ο καθηγητής, και υπό τη θεσμική του ιδιότητα ως επικεφαλής των λοιμωξιολογων που συσκέπτεται συνεχώς με τον πρωθυπουργό, για να αντιμετωπιστεί η επιδημία κορωνοιου στη χώρα μας.

Το στίγμα που είχε διαπιστώσει και στην αρχή της ιατρικής σταδιοδρομίας του ο καθηγητής όταν μελετούσε στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα το αργότερα, ότι «γεννιέται» μαζί με τη διάγνωση για τους οροθετικους, το βλέπει και στην τωρινή συγκυρία της επιδημίας του κορωνοιου και της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί.

«Είναι πολλαπλές οι μορφές βίας που έχω δει αυτούς τους μήνες. Υπηρξε ξενοφοβία, που ήταν έντονη στην αρχή, όταν ο κορωνοϊός ταυτίστηκε με αλλοδαπούς και θεωρήθηκε εισαγόμενος. Καταγράφηκαν επιθέσεις σε επαγγελματίες υγείας. Καταγράφηκε φυσική και λεκτική βία σε ασθενείς με κορωνοϊό. Το στίγμα που υπάρχει σε αυτήν τη νόσο έχει ομοιότητα με αυτό που υπήρχε και στο AIDS» είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ανέτρεξε σε ένα αγαπημένο του βιβλίο, Αμερικανού συγγραφέα, για το θέμα που είχε περιγράψει αυτήν την κατάσταση τη δεκαετία του 1990, με τίτλο «My own country» προτρέποντας την ανάγνωσή του.

Ο φόβος και η αβεβαιότητα γεννούν το στίγμα, είπε ο κ. Τσιόδρας και κάλεσε την κοινωνία και την πολιτεία να καταδικάσουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές. «Το στίγμα εκθέτει τους ασθενείς σε απομόνωση και στέρηση της πρόσβασης στην περίθαλψη και τη θεραπεία», τόνισε.

Θυμήθηκε και πάλι -και το μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς συνομιλητές του- τη διδακτορική του διατριβή για τη νόσο που τιμάται σήμερα παγκοσμίως, αλλά και τις ατέλειωτες ώρες που διάβαζε τους τόμους των ιατρικών φακέλων των ασθενών με HIV/AIDS, στις ΗΠΑ. «Υπήρχαν γιατροί που είχαν εγκαταλείψει το επάγγελμα γιατί δεν άντεχαν να βλέπουν ασθενείς να μένουν χωρίς θεραπεία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο,τι πιο σημαντικό έχει κατακτηθεί είναι το αναφαιρετο δικαίωμα όλων στην υγεία, στην πρόσβαση στα μέσα που την εξασφαλίζουν.

«Το HIV/AIDς λειτούργησε για όλους τους λοιμωξιολογους ως πυξίδα, μας καθοδήγησε και σε αυτήν την πανδημία. Όλοι οι γιατροί που ασχολούμασταν με τον ιό αυτό όπως και με όλους τους ιούς, αισθανόμαστε οικογένεια με τους ασθενείς. Στόχος μας παραμένει η πρόσβαση στη διάγνωση, στη θεραπεία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής διατύπωσε την αισιοδοξία του για την έκβαση της πανδημίας, υπογραμμίζοντας ότι «με αλληλεγγύη, σεβασμό και πίστη στην επιστήμη, η ανθρωπότητα θα νικήσει και αυτόν τον ιό».

 

 

Πηγή: https://ygeiamou.gr/