Τσιόδρας – Λάγιου: Από τι θα εξαρτηθεί η 4η δόση – Σύντομα οι αποφάσεις

Σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως αποκάλυψε η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου στο πλαίσιο του συνεδρίου για την πανδημία όπου συμμετείχαν καθηγητές της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση του ΕΚΠΑ για το κοινό, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 (την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός), έγινε Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη κι άλλων επιστημόνων.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν στην πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορωνοϊού στο μέλλον, μετά την Όμικρον και Όμικρον 2 εποχή. Η καθηγήτρια Eπιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου επισήμανε πως οι νέες παραλλαγές είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε η κα Λάγιου και πρόσθεσε πως αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.

Η καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Παγώνα Λάγιου, αποκάλυψε πως σύντομα θα ληφθεί απόφαση για τέταρτη δόση και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Ακόμη είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών» ανέφερε η κα. Λάγιου ενώ επισήμανε πως η τέταρτη δόση «δεν προστατεύει κάποιον από την ικανότητα να μεταδίδει, αλλά προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερη σε ηλικία από το να κολλήσουν βαριά».

Όσον αφορά τα παιδιά, διευκρίνισε πως η επιτροπή εμβολιασμών έχει αποφασίσει μόνο αναμνηστική τρίτη δόση σε ειδικές κατηγορίες παιδιών και επισήμανε πως λίγες είναι ακόμη οι χώρες που έχουν αποφασίσει το αντίθετο.

Το κριτήριο για τέταρτη δόση θα είναι η αποτελεσματικότητά της

«Οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και όχι για τον γενικό πληθυσμό» ανέφερε από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτική ιατρικής, Δημήτριος Παρασκευής, επεσήμανε πως το κριτήριο για 4η δόση είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Σε αυτό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πρόσθεσε πως «ακόμη και αν υπάρχει 100% εμβολιασμός, οι άνθρωποι που θα είναι στη ΜΕΘ θα είναι εμβολιασμένοι. Γι΄αυτό ανεβαίνει το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ, επειδή έχει ανέβει και το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Τσιόδρας: Περιορισμένα τα δεδομένα

Τέλος, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμώξεων, κ. Τσιόδρας επισήμανε πως οι συγκρίσεις των εμβολιασμένων πρέπει να γίνονται με το σωστό τρόπο.

«Κάποια κράτη προχωρούν στον εμβολιασμό με 4η δόση κυρίως σε εμβολιασμένους αλλά έχοντας περιορισμένα δεδομένα. Προβλέπω πως θα είναι μία συνεχής συζήτηση».

 

 

Πηγη: https://healthpharma.gr/