Τσιόδρας: Τα εμβόλια μας προστατεύουν και από την Μετάλλαξη Δέλτα σε υψηλό ποσοστό

Με το μήνυμα ότι τα εμβόλια «κάνουν την δουλειά» που πρέπει άνοιξε και έκλεισε τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ο Σωτήρης Τσιόδρας ξεκαθαρίζοντας ότι μας προστατεύουν όλους και από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα στοιχεία της νέας ανάλυσης που έγινε στη χώρας μας το «λένε» εξάλλου ξεκάθαρα: Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και χωρίς αυτά θα χάναμε ακόμα 8.400 συμπολίτες μας μέχρι τις 11/10.

Τα εμβόλια μας γλιτώνουν από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη όσο θα αυξάνονται τα κρούσματα και στους εμβολιασμένους τονίζοντας ότι αυτό είναι λογικό και ότι δεν θα πρέπει να βγάλουμε λανθασμένα συμπεράσματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθώς οι εμβολιασμοί μειώνουν το ποσοστό σοβαρής νόσησης και θανάτου όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε.

Ο καθηγητής αναφερόμενος στη Μετάλλαξη Δέλτα που αυτή τη στιγμή επικρατεί σε όλο τον κόσμο αλλά και στην χώρα μας παρουσίασοντας τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητάς τους είναι αρκετό για να γλιτώσει τον ασθενή από τον θάνατο. Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο ίδιος το ποσοστό αποτελεσματικότητας των εμβολίων συνολικά σήμερα για την μετάλλαξη Δέλτα υπολογίζεται από 71% μέχρι 96%. Το ποσοστό αυτό προέκυψε από τη σύγκριση των στοιχείων προ και μετά Δέλτα εποχής όπως εξήγησε ο ίδιος.

«Τα εμβόλια παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα τόσο για τους νέους όσο και για τους ηλικιωμένους, ειδικά για τους ηλικωμένους». Χωρίς τα εμβόλια δεν θα είχαμε αποφύγει 8.400 θανάτους, 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ και από αυτές τουλάχιστον 5.030 διασωληνώσεις. Σήμερα αν είχαμε φτάσει το 95% σε ποσοστό εμβολιασμού θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.

Ο χειμώνας δεν θα είναι εύκολος

«Τα εμβόλια έχουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες ηλικίες», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δέλτα και μετά από αυτή.

Στους κάτω των 60, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων, είναι ακόμη μεγαλύτερα όσον αφορά στην πρόληψη νοσηλείας σε ΜΕΘ.

«Οι ζωές που σώθηκαν και οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με ποσοστά

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα εποχής η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91% έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με την συμβολή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, τους υπεύθυνους του εμβολιαστικου προγράμματος, της επιδημιολογικής ομάδας του ΕΟΔΥ με δεδομένα από την Επικεφαλής της κ. Κοντοπίδου που αναλύθηκαν μαζί με τον καθηγητή κ. Πρόεδρο κ.Ζαούτη, της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημόνων μελών της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και τέλος από την ομάδας ανάλυσης δεδομένων της επιδημίας και τον καθηγητή κ. Λύτρα.

 

 

Πηγη: https://www.news4health.gr/