Υπαναχώρηση για το voucher σε οπτικά και ειδική αγωγή

Κατατέθηκε τροπολογία που παρατείνει τον παλίο τρόπο αποζημίωσης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Μετά τις πολλαπλές αντιδράσεις από τους θεραπευτές ειδικής αγωγής και τους οπτικούς οι οποίοι εδώ και μήνες αρνούνταν να δεχτούν το σύστημα αποζημίωσης με voucher, και αφού δεν «έπιασαν» οι προειδοποιήσεις για αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις, το υπουργείο Υγείας φαίνεται να υπαναχωρεί (προσωρινά;).

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επαναφέρει τον παλιό τρόπο αποζημίωσης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019.

Έτσι, οι δαπάνες που έχουν υποβληθεί και αυτές που θα υποβληθούν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία για οπτικά είδη και υπηρεσίες ειδικής αγωγής θα αποζημιώνονται απευθείας στους ασφαλισμένους και όχι με το voucher (βεβαίωση πληρωμής). Τα σχετικά αιτήματα μπορούν να κατατίθενται στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Το voucher για τις παραπάνω παροχές καθιερώθηκε με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκε αφού τόσο οι οπτικοί όσο και οι θεραπευτές ειδικής αγωγής επί μήνες διαμαρτύρονταν έντονα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επέμεναν πως το voucher θα ισχύσει για όλους.

Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ προβλέπει αποζημίωση 100 ευρώ για γυαλιά οράσεως (κάθε 4 χρόνια) ή φακούς  επαφής (κάθε 2 χρόνια). Οι αποζημιώσεις ειδικής αγωγής καθορίζονται ανάλογα με τη θεραπεία, την ηλικία και άλλες παραμέτρους.

Πηγη:https://www.onmed.gr/