Ποιοτικά κριτήρια στις υπηρεσίες υγείας θεσμοθετεί το υπουργείο Υγείας για τις συνεργαζόμενες ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα και μονάδες υγείας.
Στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα στη βουλή, το υπουργείο Υγείας θέτει νέους κανόνες για τις μονάδες υγείας που θα συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ για να νοσηλεύουν και να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, όποια μονάδα υγείας δεν πληροί τις προϋποθέσεις θα αμείβεται λιγότερο από τον ΕΟΠΥΥ, αφού θα υποβάλλονται μεγαλύτερες υποχρεωτικές εκπτώσεις. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν θα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις θα τίθενται εκτός συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.
Τα νέα κριτήρια από το υπουργείο Υγείας
Τα νέα κριτήρια που θέτει το υπουργείου Υγείας βάζουν όρους ποιότητας που σχετίζονται με τα μηχανήματα και πόσο σύγχρονα είναι, την εκπαίδευση του προσωπικού, τις πιστοποιήσεις που πιθανώς να έχουν λάβει από διεθνείς φορείς, τις κλινικές που αναπτύσσουν κ.α.
Από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ πάντως είναι η πρώτη φορά μπαίνουν «φίλτρα» στους παρόχους υγείας που παρέχουν υπηρεσίες στους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους.
Τα κριτήρια είναι αξιοσημείωτο ότι θα σχετίζονται άμεσα με το ύψος της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν.
Ειδικότερα τα κριτήρια που θέτει το υπουργείο Υγείας για τις συμβάσεις και τις αποζημιώσεις είναι:
α) η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού,
β) η εκπαίδευση και η εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,
γ) οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων,
δ) η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών,
ε) οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται,
ε) η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται,
στ) η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.),
ζ) η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών και
η) η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Πηγη: https://www.healthreport.gr/