Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζονται προσλήψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία

Προσλήψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία προωθεί το υπουργείο Υγείας για το επόμενο διάστημα. Μάλιστα αναμένεται με την προκήρυξη για την ανεύρεση των αναισθησιολόγων, να δημοσιοποιηθούν και ειδικά κίνητρα ώστε να είναι ελκυστική μία θέση στο ΕΣΥ.

Σήμερα άλλωστε τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμη και προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πριν λίγα 24ωρα αναβλήθηκε μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος.

Τα αγκάθια για το υπουργείο Υγείας στην ανεύρεση αναισθησιολόγων
Όμως δεν είναι τυχαίο ότι στα δημόσια νοσοκομεία δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι, με συνέπεια να καταγράφονται σοβαρές δυσλειτουργίες.
Εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει τεράστια κενά, καθώς οι νέοι γιατροί δεν την προτιμούν.

Και αυτό επειδή οι αμοιβές στο δημόσιο ΕΣΥ είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να γίνουν αναισθησιολόγοι να πηγαίνουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουν την ειδικότητα. Η πιο δημοφιλής χώρα όπου έχουν καταλήξει πολλοί Έλληνες νέοι γιατροί είναι η Αγγλία, όπου δεκάδες απόφοιτοι έσπευσαν τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη όσοι αναισθησιολόγοι είναι στη χώρα μας, προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα όπου μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι σε δημόσια νοσοκομεία.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και με τρία ή τέσσερα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα ένας αναισθησιολόγος μπορεί να εξασφαλίσει την αμοιβή που θα έπαιρνε σε έναν ολόκληρο μήνα στο ΕΣΥ.

Γι αυτό άλλωστε και πρόσφατα εν μέσω πανδημίας η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να επιστρατεύσει τους αναισθησιολόγους από τις ιδιωτικές κλινικές. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή θα δημιουργούνταν σοβαρά προβλήματα στις επεμβάσεις που είχαν προγραμματισθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr αναζητά τις τελευταίες ημέρες οικονομικά κίνητρα αλλά και θεσμικού χαρακτήρα διευκολύνσεις, ώστε να προχωρήσει σε προκήρυξη για την ανεύρεση αναισθησιολόγων. Άγνωστο είναι εάν τα κίνητρα αυτά θα είναι ελκυστικά για τους γιατρούς.

 

 

Πηγη: https://www.healthreport.gr/