Μία νέα ψηφιακή εποχή επιχειρεί να φέρει στα δημόσια νοσοκομεία το υπουργείο Υγείας, καθώς σήμερα όλα τα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει το ΕΣΥ είναι αναχρονιστικά, ενώ δεν συνδέονται καν μεταξύ τους.
Στα σχέδια που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του χρόνου, περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση αρκετών υπηρεσιών, σχέδιο το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Βέβαια οι επερχόμενες εκλογές είναι βέβαιον ότι θα καθυστερήσουν τον όποιο εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, αφού τα αρμόδια υπουργεία ελάχιστα υλοποιούν σε προεκλογικές περιόδους και δη παρατεταμένες.
Στόχος η σύνδεση για το υπουργείο Υγείας
Βασικός στόχος είναι να διασυνδεθούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας (περίπου 130), ώστε να μπορούν να «επικοινωνούν» μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν ψηφιακά τις ιατρικές πληροφορίες των ασθενών μέσα από «κλειδωμένους» ατομικούς φακέλους.
Άλλωστε σήμερα νοσοκομεία που απέχουν ακόμη και λίγα μέτρα μεταξύ τους «μιλούν» άλλες γλώσσες ψηφιακές, αφού κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα έχει επιλέξει το δικό του πληροφοριακό σύστημα.
«Η διασύνδεση μεταξύ τους, όσο και με τον Εθνικό Ψηφιακό Φάκελο, είναι το επόμενο σημαντικότερο βήμα που θα υλοποιηθεί με το έργο» σημειώνει το υπουργείο Υγείας στους στόχους του μέχρι το τέλος του έτους.
Εκλογές ή όχι στόχος είναι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας να έχει εφαρμοσθεί η διασύνδεση το 3ο τρίμηνο του 2023.
Ψηφιακός και ο ΕΟΠΥΥ
Όμως η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει πλήρως ψηφιακό και τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ εξυπηρετεί πάνω από 30.000 συμβεβλημένους παρόχους έχοντας αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε πλήθος ψηφιακές εφαρμογές, σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.
Με την υλοποίηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα ολοκληρώσει ψηφιακά το σύνολο των υπηρεσιών που εκτελεί και θα είναι σε θέση να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις πράξεις που θα υποβληθούν, να ελέγχει και να εγκρίνει δαπάνες, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.
Ψηφιακά και η αντιμετώπιση του καρκίνου
Για το 2ο τρίμηνο του 2023 σχεδιάζεται να δημιουργηθεί ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα για τη διαχείριση του καρκίνου. Ειδικότερα το φιλόδοξο σχέδιο περιγράφει ότι θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Ψηφιακό Πρόγραμμα Διαχείρισης του Καρκίνου για την παρακολούθηση των νεοπλασιών και την εφαρμογή πρωτοκόλλων.
Παράλληλα θα υπάρξει μια εθνική ψηφιακή υποδομή για την υποστήριξη ογκολογικών ασθενών σε αλληλεπίδρασή με το σύστημα υγείας ενώ αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς να προχωρήσουν σε έγκαιρες και υψηλής ποιότητας θεραπευτικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το σύστημα θα εγκατασταθεί συνολικά σε δώδεκα ογκολογικά νοσοκομεία τα οποία θα διασυνδεθούν με στόχο την αποτελεσματική ενοποίηση και την ασφαλή ανάλυση δεδομένων και την ανάπτυξη της γνώσης των ασθενών.
Πηγη:https://www.healthreport.gr