Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό Επιδόσεων σχετικά με την αιμοδοσία στόχος είναι 530.000 μονάδες αίματος ανά τρίμηνο ενώ όσον αφορά στις εξαρτήσεις, στόχος είναι οι 170.000 ωφελούμενοι από τις δράσεις πρόληψης και 70.000 από τις δράσεις μείωσης της βλάβης του ΟΚΑΝΑ.
Τη βελτίωση μια σειράς σημαντικών δεικτών που αφορούν στην υγεία του πληθυσμού, επιδιώκει για το 2023 το αρμόδιο υπουργείο, όπως προκύπτει από την παρουσίαση του Προϋπολογισμού. Η ενίσχυση της πρόληψης κατά του Covid-19, η εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς αίματος και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελούν τρεις θεμελιώδεις τομείς όπου απαιτούνται σημαντικές δράσεις για βελτίωση.
Ειδικότερα σχετικά με την Covid-19, θα διατηρηθούν οι ΚΟΜΥ και μάλιστα υπάρχουν 150 κινητά σημεία (μονάδες) στα οποία διενεργούνται έλεγχοι (rapid tests, pcr tests) την ημέρα. Σχετικά με την αιμοδοσία στόχος είναι 530.000 μονάδες αίματος ανά τρίμηνο ενώ όσον αφορά στις εξαρτήσεις, στόχος είναι οι 170.000 ωφελούμενοι από τις δράσεις πρόληψης και 70.000 από τις δράσεις μείωσης της βλάβης του ΟΚΑΝΑ.
Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι – προτεραιότητες
Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό επιδόσεων, μεταξύ των σημαντικότερων στόχων, πέρα από τα παραπάνω είναι:
Η αύξηση του πλήθους παρεμβάσεων και δράσεων σχετικά με την αγωγή υγείας σε διάφορες κατηγορίες πληθυσμού, που αφορούν διάφορες ηλικιακές ομάδες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), μητέρες, κλπ. Οι δε θεματικές κατηγορίες των παρεμβάσεων εξειδικεύονται ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες της κάθε κατηγορίας πληθυσμού. Η υλοποίηση παρεμβάσεων περιορίστηκε κατά τα έτη 2021 και 2022, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Μάλιστα ενώ για φέτος ο στόχος ήταν να γίνουν 3-6 θεματικές ανά ομάδα στόχο, τελικά δεν έγινε καμία και ο στόχος για το 2023, είναι 3 θεματικές.
Βελτίωση στον κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας για την εξασφάλιση επαρκούς και ασφαλούς
αίματος με την ενσωμάτωση Νοσοκομειακών μονάδων αιμοδοσίας ετησίως α) 7 στην Κεντρική Επεξεργασία και β) 10 στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το 2022 δεν έγινε τίποτα από όλα αυτά αν και στόχος ήταν 10 και 7 μονάδες αντίστοιχα.
Η αύξηση των προμηθειών υγείας (κυρίως των νοσοκομείων) μέσω κεντρικών διαγωνισμών οι οποίοι διενεργούνται από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας – ΕΚΑΠΥ. Για φέτος ο στόχος ήταν να φτάσουν οι σχετικές προμήθειες στο 30% του συνόλου αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι δεν ξεπέρασε το 20%. Για το 2023 το στοίχημα του υπουργείου είναι να ανέλθουν πάνω από το φετινό ποσοστό και να μειωθεί και ο χρόνος διενέργειας σε λιγότερους από 18 μήνες που είναι σήμερα.
Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Στόχος είναι να μειωθούν οι ακούσιες εισαγωγές στις ειδικές δομές σε 70 ανά 100.000 πληθυσμού από 80 που εκτιμάται ότι είναι ο αριθμός για το 2022. Επίσης στόχος είναι να μειωθούν και οι ιδρυματικοί ασθενείς μακράς διαμονής σε 5 από 6 ανά 100.000 πληθυσμού.
Διασφάλιση της δυνατότητας καθολικής πρόσβασης των εξαρτημένων ατόμων σε προγράμματα θεραπείας και γεωγραφική κάλυψη όλης της Επικράτειας με δράσεις που απευθύνονται σε πολλαπλούς πληθυσμούς. Στόχος είναι ο ΟΚΑΝΑ να συντηρήσει 78 δομές για πρόληψη, 30 για μείωση της βλάβης/Άμεση Πρόσβαση, 81 θεραπευτικές και 8 για κοινωνική επανένταξη. Σήμερα διατηρεί 75 δομές για πρόληψη, 20 για μείωση της βλάβης/Άμεση Πρόσβαση, 79 θεραπευτικές και 8 για κοινωνική επανένταξη. Παράλληλα στόχος είναι ο ΟΚΑΝΑ να καταφέρει να έχει 8.000 ωφελούμενους από τις δράσεις θεραπείας (από περίπου 7.600 το 2022) και 630 από δράσεις κοινωνικής ένταξης (από 604 φέτος).
Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/